• BIST 9728.89
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

2015 seçimleri sonrası Dolar rekor kırdı!

2015 seçimleri sonrası Dolar rekor kırdı!
Türkiye seçimini yaptı. İlk açıklanan verilere göre, AK Parti tek başına hükümeti kurabilecek milletvekili sayısına ulaşamazken, HDP Meclis'e girmeyi başardı. Buna göre ya koalisyon ya erken seçim gündeme gelecek.

Seçim sonuşlarının görülmesiyle birlikte dolar Asya piyasalarında 2,77 seviyelerinde işlem görerek tarihi zirveyi gördü. Gözler yarın borsa ve faizlerin vereceği tepkide...Analistlere göre, endekste 80 binin altı görülebilir. Seçim öncesi dolar 2,6749 seviyesinde BIST ise 81.943 puandaydı.

Borsada yüzde 5 düşüş görebiliriz

Gedik Yatırım Yatırım Dan. ve Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, piyasanın ilk tepkisinin olumsuz olacağı görüşünde. Doğan'ın değerlendirmesi şöyle: Piyasalar açısından ilk etapta negatif tepki verecektir. Asya piyasasında ilk işlemlerde dolarda 2.77 seviyesinin aşıldığını gördük. Dolarda yarın yukarı yönlü hareket yaşanacaktır.

Borsa tarafında ise yüzde 5 civarı bir düşüş görmemiz muhtemel gözüküyor. Olası bir koalisyon ihtimali 'hükümet' belirsizliğini ortadan kaldıracağından olumlu bir hava yaratabilir. Ancak şu anda erken seçim senaryoları da konuşuluyor. Böyle bir durumda piyasalar açısından daha sıkıntılı bir süreç yaşanabilir"

Belirsizlik artışı risk primini yükseltir

DÜNYA Gazetesi Yazarı Erkin Şahinöz, seçimlerle ilgili yaptığı ilk değerlendirmede şunları söyledi; "Piyasalar açısından "en negatif" senaryonun gerçekleşen senaryo olmadığını söylemeliyim. En negatif senaryo olmamakla birlikte, belirsizlik artışı risk primini yükseltir, borsa bozulur, dolar yükselir.

Piyasa açısında "en negatif" senaryo diğer uç olurdu. Seçim sonuçlarından bağımsız, kurda 3.20 (en geç 2016 içinde) beklediğimi zaten haftalardır birçok mecrada aktarıyorum."

Merkez Bankası harekete geçebilir

"Sonuçların çok farklı yorumu var. Net bir belirsizlik olacağı için yarın döviz ve faizde baskı, borsada sert değer kayıpları muhtemel. Bu kayıplar seçim - hükümet ihtimallerine göre değişkenlik gösterecektir. Hükümet kurulabilir ve güven oyu alırsa bir toparlanma yaşayabilir.

Fakat önümüzde yeni bir erken seçimi çok kuvvetli, görüyorum. O nedenle borsada çok fazla yukarı toparlanma ihtimali görmüyorum.

Burada, döviz tarafında olası baskı ve yukarı ataklar çok öenmli. Merkez Bankası, seçim sonuçlarına da bakarak daha bağımsız davranacaktır.

Dolarda 2,74 üzerine çıkılması halinde Merkez Bankası faiz artırabilir. Eğer Merkez Bankası bunu yapmazsa, dolar 2,74'ün üzerine çıkar, Merkez de müdahale etmez ise bu bizim reyting notlarımız için risk taşır. Merkez'in her şekilde döviz ataklarını karşılayacağını düşünüyorum. 2001 gibi bir kriz beklemiyorum, yatırımcı bir müddet sakin olmalı."

Piyasa analisti Selim Işıklar:

"Bir koalisyon ihtimali piyasalar tarafından son dönemde fiyatlanmaya başlamıştı. Her ne kadar fiyatlanmış olsa da kimi yatırımcı için sürpriz olmuş olabilir. Sonuçlar ya koalisyon ya da azınlık hükümetini gösteriyor.

Piyasalar, eğer koalisyon kurulursa ne gibi politikalar izleyeceğini bekleyecek. Koalisyonun ekonomi anlayışı yönü belirleyecek. Zaten şu anda ekonomide çok ciddi yıpranmalar söz konusu, o nedenle koalisyonun ekonomi anlayışının ne olacağı çok önemli. Hisse bazında özellikle baskıda kalan şirketler için de hareketlilik olacak.

Kısa vadeli trendlerde bir değişim olmakla birlikte yaşanacak gelişmeler zaten uzun vadeli (Fed'e endeksli) trendi değiştirmeyecek.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yatırım Bankacısı Attila Köksal:

"Ben piyasalar açısından makul denilebilecek bir sonuç çıktığını ve yarın borsa ve kurlarda büyük bir sarsıntı olmayacağını düşünüyorum. Politik belirsizlik iyi kötü fiyatlanmıştı. Toplumsal rahatlama ile birlikte piyasalar zamanla yukarı gidebilir.

Açılışta sert hareketler olursa paniğe kapılmamak lazım. Diğer yandan orta vadeli görünümün iyi olmadığı yönündeki görüşüm devam ediyor."

Etiketler: , , , ,
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim