• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

2014'ü sanayi ve ihracat sırtladı

2014'ü sanayi ve ihracat sırtladı
Küresel ekonomideki durgun seyir, içeride faiz artışı ve iklimsel sebeplerle tarımsal faaliyetin gerilemesine rağmen Türkiye geçen yıl büyümeyi başardı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre büyüme hızı 2014'ün son çeyreğinde yüzde 2.6 oldu. GSYH, 2014 genelinde bir önceki yıla göre sabit fiyatlarla yüzde 2.9 arttı ve 126 milyar 70 milyon liraya yükseldi. Türkiye ekonomisi böylece üst üste 21 çeyrek büyüdü. Büyüme, OVP'de öngörülen yüzde 3.3'ün gerisinde kaldı. Kuraklık ve don sebebiyle küçülen tarım sektörünün toplam katma değeri yüzde 1.9 azaldı. Sanayinin katkısı yüzde 3.7, hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri de yüzde 4 arttı. Kişi başına GSYH değeri, 2014'te cari fiyatlarla 22 bin 753 lira (10 bin 404 dolar) olarak hesaplandı. Hanehalklarının 2014 yılındaki nihai tüketim harcamalarındaki artış ise yüzde 1.3 düzeyinde kaldı. Buna karşılık, aynı dönemde devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4.6 arttı.
İKİNCİ YARI HIZLANIRIZ
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, olumsuz konjonktüre rağmen ekonominin geçen yıl da büyümeye devam ettiğini söyledi. Şimşek, “Küresel ekonomideki zayıf seyir, Türkiye'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa'da devam eden durgunluk, jeopolitik gerginlikler ve finansal belirsizlikler göz önünde tutulduğunda, geçen yıl başarılı bir performans sergiledik. İhracat, 2014 yılı büyümesinin itici gücü olmuştur. 2014 yılının tamamında net ihracatın büyümeye katkısı 1.8 puan, nihai iç talebin katkısı 1.1 puan olmuştur. Büyüme oranıyla küresel ölçekte de üst sıralarda yer aldık. Türkiye'nin 2014 yılı büyüme performansı, Latin Amerika için öngörülen yüzde 1.3'ün, gelişmekte olan Avrupa için öngörülen yüzde 2.5'in, Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkeler için öngörülen yüzde 2.7'nin üzerindedir. Bu yılın ikinci yarısında hem siyasi hem de finansal öngörülebilirliğin artması ile büyümenin hızlanacağını tahmin ediyoruz” diye konuştu.


DIŞ TİCARET AÇIĞI ŞUBATTA DARALDI
Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın iş birliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verileri açıklandı. Buna göre ihracat şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6 azalarak 12.2 milyar dolar oldu. İthalat da yüzde 7.2 azalarak 16.9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şubat ayında dış ticaret açığı yüzde 10 azalarak 5.2 milyar dolardan 4.65 milyar dolara düştü.


İKİ AYDA 2 MİLYAR DOLAR CEPTE KALDI


Türkiye'nin enerji faturası, yılın ilk iki ayında geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 2.3 milyar dolar azaldı. Bu dönemde Türkiye'nin enerji faturası 9.44 milyar dolardan 7.2 milyar dolara düştü. Uzmanlar petrolün 50 dolarda kalması halinde yıllık net enerji ithalatının 23-25 milyar dolar azalabileceğini öngörüyor.

 

Sanayinin katkısıyla 'kaliteli' büyüme
Türkiye'nin 2014 yılı rakamlarına sanayinin yüzde 3.7 katkı sağlaması, büyümenin “reel” ve “kaliteli” gerçekleştiğine işaret etti. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, “Sanayi, yılın bütün çeyreklerinde büyümeyi sürükledi. Gerek iç talepteki yavaşlama, gerekse ihracat pazarlarımızdaki bozulmaya rağmen, sanayinin son iki yıldır büyük bir gayretle gösterdiği performans takdir edilecek bir başarıdır. Kaliteli büyüme kavramının ancak sanayi büyümesi ile bir anlam ifade edeceğini görüyoruz” dedi. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, “Vasat büyüme döneminden çıkmak için yeni bir büyüme hikayesine ihtiyacımız var. Şirketleri, girişimciyi, üretimi ve yatırımı her şeyin merkezine koymalıyız. Verimliliği artırmak, yüksek katma değerli ürünlere yönelmek ve şirketlerimizi büyük, kârlı hale getirmek zorundayız” diye konuştu.


ALİ BABACAN: Reformlarla refahımız yükselecek
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, önümüzdeki dönemde 25 Öncelikli Dönüşüm Programının uygulanmasıyla birlikte hayata geçirilecek yapısal reformların “potansiyel büyümeyi artıracağını” ve “ekonomideki kırılganlıkların azalacağını” söyledi. Babacan, “Böylece ülkemizin gelir ve refah seviyesinin daha da artırılması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

 


Bu yıl beklenti YÜZDE 3.5
Halk Yatırım Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı, “Son üç yıldır yüzde 2-4 bandına sıkışmış büyüme ortamının sürdüğünü görüyoruz. Ancak daha yavaş büyüyen küresel ortamda, gelişen ülkeler arasında büyüme cazibesini devam ettirebilen ekonomilerden biri olarak kaldığımızı da biliyoruz. 2015 için yüzde 3.5'lik büyüme tahminimizi koruyoruz” dedi.


Tasarrufumuz %15'e yaklaştı


Odeabank Başekonomisti İnanç Sözer, “Türkiye'de tasarrufların milli gelire oranı 2013'te yüzde 12.3'tü. Alınan tedbirlerle 2014'te yüzde 14.4 ile 2008'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı” dedi. Sözer, petrol fiyatlarındaki destekleyici seyir sayesinde tasarruflarda iyileşmenin sürmesini beklediklerini dile getirdi.


MÜSİAD SATIN ALMA ENDEKSİ 17 AYIN ZİRVESİNDE
Canlanmanın ilk işaretleri
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) mart ayında 56.52 değeri ile son 17 ayın en yüksek değerine ulaştı. SAMEKS, iki ay aradan sonra yeniden 50 baz puanının üzerinde yer alarak ekonomik canlılığa işaret etti. MÜSİAD Ekonomik Araştırmalar Birimi, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Dış talepte 2015'in ilk iki ayında gözlenen belirgin düşüşler ve iç talebin zayıf seyrini sürdürmesine paralel olarak; SAMEKS Endeksi ilk iki ay 50 puanın altına inmişti. SAMEKS, mart ayından itibaren yeniden 50 baz puanının üzerine çıktı. Endeksin önümüzdeki aylardaki seyrinde; iç ve dış politikanın yanı sıra ABD Merkez Bankası'nın (FED) uygulamaları etkili olmaya devam edecektir. Ayrıca dövizin volatilitesi de yatırımlar üzerinde risk unsuru olmayı sürdürmektedir. Avro Bölgesi'nde mart ayı itibarıyla başlayan varlık alımlarının pozitif etki etmesi durumunda, dış talep yoluyla Türkiye'ye de pozitif yansımaları olacaktır.”

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim