• BIST 9679.82
  • Altın 2504.8
  • Dolar 32.582
  • Euro 34.8471
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

2014 "altın" yıl olacak

Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, altın sektöründe takı satışlarının bu yıl yüzde 20 arttığını belirterek, "2014'te bu rakam yine yüzde 20-30 civarında artacak" dedi.

Atasay Mücevherat Yönetim Kurulu Başkanı Cihan Kamer, Atasay'ın bu yıl 4'ncüsünü düzenleyeceği Geleneksel Altın Çadır Günleri'nin tanıtımı amacıyla düzenlenen basın toplantısında konuştu. 

Kamer, kredi kartı taksitlerine getirilmek istenen sınırlamayı doğru bulduğunu, özellikle kuyumculuk sektörüne getirilecek kısıtlamaların çok yerinde olduğunu belirterek, kredilendirmeyi yanlış kullanan meslektaşları olduğunu ve bir tespit üzerine bu kararın verildiğini bu nedenle sektörün konuya çok fazla itirazı olmadığını söyledi.   

Kamer, ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını isteğini ve yanlış bir şey olduğunu  vurgulayarak,  ÖTV'nin zaten kaldırılmasının planlandığını yerine KDV'nin ikame ettirilmeye çalışıldığını kaydetti. 

Ancak KDV'nin orantısıyla ilgili bir sıkıntının söz konusu olduğunu ifade eden Kamer, "Yüzde 18'lik KDV oranı hala sektörün büyümesinde ve yüzde 100 kayıt altına alınmasında bir engel. Halbuki KDV, yüzde 8 gibi makul bir seviyeye getirilse sektör yüzde 100 kayıt altına alınacaktır. Ayrıca,  ÖTV, altın ihracatının önünü tamamen kapatmıştır. Eğer sektörde KDV ve ÖTV olmasaydı son 29 yıl içinde toplanan vergi kat ve kat daha fazla olacaktı. Bir yanlış düzeltiliyor ÖTV kaldırılıyor ama yerine KDV konuyor" dedi. 

Kamer, daha önce  İran'a altın satılması konusunda  gizli bir baskı olduğunu, ancak İran'la nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasından sonra Türkiye'nin sektör ile ilgili iyi bir açılım yaşayacağını düşündüğünü dile getirdi.  

Sektörü 2013 açısından değerlendiren Kamer, yıl içinde tüm sektörde takı anlamında satışların yüzde 20 civarında arttığına işaret ederek, tasarruf amaçlı altının çok daha fazla satıldığını ve o yüzden darphane ürünlerinin bir dönem bulunmaz olduğunu anlattı. 

Kamer 2014 'de bu rakamın en ez yüzde 20 veya yüzde 30 artacağına inandığını belirterek, altına olan talebin artacağını ve 2014'ün altın bir yılı olacağını söyledi.  

Altının fiyatının dünya tarihinde seyrinin ekonomik ve siyasi gelişmelere bağıl olarak değiştiğini dile getiren Kamer, şöyle konuştu: 

"Geçen 4 yıl içinde altını en çok devlet merkez bankları ve fonlar aldı. Bir de halk güvenli liman diye tercih etti. Şimdi ekonomilerin daha iyileştiği bir noktada yatırım amaçlı altın çok fazla alınmayacaktır. Fonlar altın pozisyonundan çıkıp reel yatırımlara dönmeye başladı. Merkez bankaları alımlarını kesti adeta. Bu da altın fiyatlarında düşüşe neden oluyor. Ons şu an 1.200 dolar civarında, 1.000'nin altında inmeyeceğini, 1.400'ün de üstünde çıkmayacağını düşünüyorum." 

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim