• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı
Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, birinci ve yedinci konsülün toplanması sebebiyle Hristiyanların önemli hac merkezlerinden...

Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan, birinci ve yedinci konsülün toplanması sebebiyle Hristiyanların önemli hac merkezlerinden olan İznik surlarındaki 2000 yıllık İstanbul kapıda ve surlarda restorasyon başladı.

Toplam 4 bin 970 metre ile Türkiye'nin en uzun ikinci suru olan 12 yan kapısı ve 10-15 metre aralıklarla yapılmış 114 kulesi bulunan İznik surlarının en gösterişli kapısı İstanbul Kapı, restorasyonla olumsuz müdahalelerden arındırılarak, aslına uygun olarak korunacak.Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak İstanbul Kapı restorasyonu için yaklaşık 4,5 milyon TL harcanacak ve etap etap tüm kapı, sur ve kuleler aslına uygun olarak yeniden kent siluetindeki yerini alacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İstanbul Kapı'dan başlattıkları restorasyon çalışmalarıyla 2000 yıllık surların yeniden ayağa kaldırılacağını, UNESCO Dünya Mirası aday listesinde yer alan İznik'in sahip olduğu değerleri evrensel değer haline getirmek için çalışmalara devam edeceklerini söyledi.

"Kapı,sur ve kuleler özgün kimliklerine kavuşacak"

İznik denince ilk akla gelen ve yıllardır restore edilmesi konuşulan ancak hiçbir somut adım atılamayan surlarda restorasyonun başlaması nedeniyle düzenlenen törene Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, Bursa Milletvekili Müfit Aydın, İznik Kaymakamı Ali Hamza Pehlivan ile çok sayıda davetli katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin tüm izlerini taşıyan, Bursa'dan da önce başkent olan İznik'te tarihi bir gün yaşadıklarını söyledi. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne aday olan İznik'te tarihi miras çalışmalarına hız verdiklerini belirten Başkan Altepe, "Göl içindeki 1800 yıllık bazilikadan çini fırınlarına, Roma tiyatrosundan Yeşil Cami'ye kadar tüm tarihi eserler üzerinde çalışıyoruz. Bir sur içi kenti olan İznik'te surların ayağa kaldırılması yıllardır konuşuluyordu. Onu yapmak da bizlere nasip oldu. Çalışmaları İstanbul Kapı'dan başlatıyoruz. Yaklaşık 4,5 milyon TL harcayacağımız ilk etap çalışmalarının ardından tüm kapı, sur ve kuleler birer birer özgün kimliğine kavuşacak. Abdülvahap Tepesi, hanlar ve medreselerle ilgili projelerimiz de devam ediyor" dedi.

"Türkiye'nin en uzun ikinci surları

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın da 4970 metre ile Türkiye'nin en uzun ikinci surlarına sahip olduklarını hatırlattı. Büyükşehir Belediyesi'nin İznik'te tarihin ayağa kaldırılması noktasında hiçbir gayreti esirgemediğini vurgulayan Sargın, "Büyükşehir Belediyemizin yatırımıyla bu surları gelecek nesillere aktaracak olmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Sur aralarının temizlenmesi çalışmaları da bitmek üzere. Artık güneyden sur aralığına girenler, kuzeye kadar rahatlıkla bu tarihi atmosferde yürüyebilecek" dedi. Konuşmaların ardından Başkan Altepe ve protokol üyeleri, çekiç ve murçla sur duvarına yaptıkları ilk müdahale ile restorasyonunun startını verdi.

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

2000 yıllık tarihi surlarda restorasyon başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim