• BIST 9530.47
  • Altın 2478.029
  • Dolar 32.4426
  • Euro 34.705
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 19 °C

200 bin kişiye yeni iş kapısı olacak

Yaklaşık 200 bin kişiye iş kapısı olacak Ankara'daki 4 organize sanayi bölgesi şehir şebekesi suyu gelmediği için yatırımları hızlandıramıyor. 60 milyon dolarlık iki aşı yatırımı su geldiğinde kazmayı vuracak.
Ankara'nın Temelli bölgesinde faaliyet yürüten 4 organize sanayi bölgesindeki (OSB) dev yatırımların önemli bir bölümüne içme suyu şebekesi gelmediği için başlanamadığı bildirildi. Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Anadolu OSB arasında 2011'de imzalanan protokole göre belediye OSB'ye su getirecek. OSB yatırımcıları da yardım paketi alan 5 bin yoksulu işe alacak. 4 OSB'deki yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 200 bin kişiye yeni iş kapısı açılacak.
 
Sanayi işçisi ikiye katlanacak
 
Organize Sanayi Bölgeleri Derneği (OSBDER) ve Anadolu OSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, Ankara'nın Temelli sanayi havzasında kurulan Anadolu ve Başkent OSB'leri ile Ankara Sanayi Odası'na ait ASO 2 ve ASO 3 OSB'leri bittiğinde bin 250 orta ölçekli firmanın faaliyet göstereceğini belirtti. Tuncay, OSB'ler tam anlamıyla faaliyete geçtiğinde 60 bin ila 300 bin kişi arasında istihdam sağlanacağını belirtirken ortalama istihdamın 200 bin kişiye ulaşacağını bildirdi.
 
OSB'ler faaliyete geçtiğinde Ankara'da sanayide çalışan işçisi sayısının ikiye katlanacağını belirten Tuncay, bölgede işçiler için yapılan 15 bin konutun da tamamlanma aşamasına geldiğini söyledi. Başkan Tuncay, dev OSB yatırımının en büyük eksiğinin su ve kanalizasyon altyapısı olduğunu, özellikle şebeke suyu olmadığı için yatırımlara başlanamadığını söyledi.
 
Tuncay, şebeke suyu, kanalizasyon, itfaiye hizmetleri ve bağlantı yollarının yapımı konusunda 2011 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bir protokol imzaladıklarını, belediyenin bu hizmetleri hızlandırması karşılığında da protokol şartları gereği 5 bin kişiye OSB'lerdeki fabrikalarda iş verileceğini söyledi.
 
Tuncay, söz konusu 5 bin kişinin seçiminde yoksulluk yardımı alanlara öncelik verileceğini belirtirken Nisan 2014'te protokolün süresinin biteceğini ancak hala belediye yatırımlarının gerçekleşmediğini ifade etti.
 
Mesleki eğitime badem ağacı desteği
 
Anadolu OSB, sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkat çekiyor. OSB'de, Çanakkale'de şehit düşen Ankaralı bin 764 kişinin isimlerinin yer aldığı bir anıt bulunuyor. Ayrıca, 7 yıl önce dikilen badem ağaçlarından yıllık 1 milyon lira gelir elde edilecek ve bu mesleki eğitim için harcanacak.
 
OSB'de oluşturulan 70 bin metrekarelik gölet bir yandan göçmen kuşlara ve hayvanlara su kaynağı olurken bir yandan da ağaçların sulanmasında kullanılıyor.
 
60 milyon dolarlık aşı fabrikası kurulacak
 
Su eksikliğinin yatırımları engellediğini savunan Tuncay, her ikisi de yabancı ortaklı iki aşı firmasının Anadolu OSB'de yatırım yapmak için başvuruda bulunduğunu ancak "içme suyu şebekesi" olmadığı için yatırımlarına başlayamadıklarını söyledi.
 
Tuncay, "Aşı üretiminde ana girdi şehir şebekesinden akan içme suyudur. Şehir şebekesinin OSB'ye gelmesi halinde 30'ar milyon dolardan toplam 60 milyon dolarlık yatırıma hemen başlanıp üretime geçilecek.
 
Teknoloji ağırlıklı fabrikalarda 250 kişi çalışacak. Fabrikaların birinde hayvan hastalıkları, diğerinde insan hastalıklarında kullanılan aşı üreti-lecek. Bu iki aşıyı ülke olarak ithal ediyoruz, cari açık yükseliyor" dedi.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim