• BIST 9558.16
  • Altın 2486.4
  • Dolar 32.5067
  • Euro 34.8056
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

20 yaş dişleri kaderiniz olmasın

20 yaş dişleri kaderiniz olmasın
Dt. Zafer Kazak, 20 yaş dişleri çekiminin genellikle cerrahi olarak yapıldığını ifade ederek, "Çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir"...

Dt. Zafer Kazak, 20 yaş dişleri çekiminin genellikle cerrahi olarak yapıldığını ifade ederek, "Çekiminden sonra bu bölgede şişlik ve ağrı görülebilir" dedi.

Global Diş Hekimleri Derneği Başkanı Dt. Zafer Kazak, 20 yaş dişleri ve oluşturduğu sorunlar hakkında bilgi vererek, "Yirmi yaş dişleri genellikle çene kemiği içerişindeki konumu, üzerinin dişeti veya kemikle kaplı olmasından dolayı gömük durumundadırlar. Dişin bir bölümü dişeti ile kaplı olduğu durumlarda sıklıkla enfeksiyon ve buna bağlı olarak yüzde şişme ve çene açmada azalma meydana gelir. Tekrarlanan enfeksiyonlar sonucu 20 yaş dişlerin etrafındaki kemik erimeye başlar ve yerine iltihabı doku oluşur. Ayrıca çene kemliğindeki konumundan dolayı bazen önünde bulunana azı dişlerine baskı uygulayabilir bu durumda ağrı ve ön dişlerde çapraşıklık oluşur." diye konuştu.

Bazı insanlarda 20 yaş dişlerinin kalıtsal olarak hiç oluşmayabildiğini ifade eden Dt. Kazak, "Oluşmuş olan yirmi yaş dişleri çene kemiğinde kendisine yer bulabilirse diğer dişler gibi çıkarak yerini alabilir. Bu durumda genel ağız sağlığı açısından sıkıntı yaratmıyorsa yirmi yaş dişlerinin alınması gerekmemektedir. Ağız içerisine yerleşemeyecek pozisyonda olan dişler ise gömük ya da yarı gömük pozisyonda kalabilir. Dişler ağızda kemik dokusu ve dişeti dokusu tarafından çevrelenir. Dişler ağızdaki yerlerini alırken önce kemik dokusunu geçer daha sonra dişeti dokusunu geçer. Bazı dişler bu iki dokuyu birden ya da sadece dişetini geçemez ve ağız içerisine tam olarak ulaşamaz. Bu dişlere gömük dişler denir. Eğer gömük yada çıkmış olan yirmi yaş dişi pozisyonu nedeniyle yandaki dişlere ve bulunduğu kemiğe zarar veriyorsa, temizlenemeyecek bir pozisyonda ağızda yer almışsa ve çürük ya da kırık nedeni ile zarar görmüş, dolgu, kanal tedavisi, kuron ya da başka bir tedavi yöntemi ile tedavi edilemeyecekse mutlaka çekilmelidir" şeklinde konuştu.

Dt. Zafer Kazak, çekim zamanında yapılmaz ise dişlerin çapraşıklaşmasına sebep olabilip, iltahap yapabileceğini ya da öndeki dişe kalıcı zarar verebileceğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim