• BIST 9530.47
  • Altın 2484.901
  • Dolar 32.5016
  • Euro 34.8472
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

20 Sanıklı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hakaret Davası Ertelendi

20 Sanıklı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hakaret Davası Ertelendi
Kocaeli'de, aralarında CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Orhan'ın da bulunduğu 20 kişiye açılan Cumhurbaşkanı'na hakaret davası 9 Haziran'a ertelendi.

Kocaeli'de, aralarında CHP İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Orhan'ın da bulunduğu 20 kişiye açılan Cumhurbaşkanı'na hakaret davası 9 Haziran'a ertelendi.

Kocaeli'nin İzmit ilçesinde bulunan Sabri Yalım Parkı'nda katıldıkları bir basın açıklaması nedeniyle aralarında CHP Kocaeli İl Gençlik Kolları Başkanı Gökhan Orhan'ın da bulunduğu 20 kişiye açılan "Cumhurbaşkanına hakaret" davası, bugün Kocaeli 9. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada sanık sıfatıyla yargılanan Gökhan Orhan, Caner Polat, Ubay Adak, Osman Bahçeci, Beşir Çavudiz, Deniz Şahin, Mustafa Can, Deniz Hasan, Ayşe Oğuz, Simge Özel, Atakan Ceylan, Fırat Sukuşu, Çetin Ak, Ömer Budak, Ertan Çaylak, Arzu Erkan, Ozan Yılmaz, Çaplar Özkan ve Uğur Kaya'nın avukatlıklarını CHP İl Başkanı Av. Cengiz Sarıbay, Av Hüseyin Acurman, AV Tamer Solakoğlu, Av. Arzu Türkkal Enç, Av. Veli Beyaztaş, Av. Mehmet Nazım Gençtürk, Av Özgür Urfa ve Av. Deniz Demirdöven yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatlığını ise Av. Halit Çokan, Av. Ali Özkaya ve Av. Hüseyin Aydın yaptı. Duruşma boyunca adliye de geniş güvenlik önlemleri alındı.

ORTAK İFADE VERDİLER

Duruşmada ifade veren sanıklar Av Cengiz Sarıbay'ın hazırladığı ortak savunmayı yaparak, "Suçu kabul etmiyoruz, beraatimizi istiyoruz" dediler. Duruşmaya katılan 15 kişinin tek tek ifadeleri alındı. Avukatların son savunmasının ardından Mahkeme Heyeti duruşmaya katılamayan sanıkların ifadelerinin alınması amacıyla duruşmayı 9 Haziran tarihine erteledi. Duruşmanın bitmesinin ardından Sanıklar ve sanıklara destek olmak için gelenler adliye önünde basın açıklaması yaptı.

CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, "TCK'nın 299. Maddesi Anayasaya aykırı, bu konuyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde de kararlar var. Bu kararlar doğrultusunda aykırı bir yasa, tamamen bu yıldırma politikalarından oluşan bir dava. Baktığınız zaman, siyasi parti temsilcilerinin önde gelenleri seçilmiş. O günkü demokratik hak olan yürüyüşe yüzlerce kişi katılmış, ama bunların içinde siyasi partilerin temsilcileri olan, önde gelen kişilere dava açılmış. Hepinizin de bildiği gibi bugün 4 bine yakın akademisyen bir bildiriyi imzalıyor. Onların içerisinden dört tanesi seçiliyor. Türkiye'nin geldiği duruma baktığımız zaman, bunun tamamen yıldırma politikası, baskı politikası olduğunu görüyoruz. Bugünkü duruşmaya baktığımızda arkadaşlarımız demokratik haklarını kullanarak özgürlükler için, demokrasi için, adalet için, barış için bir yürüyüşe katılmışlar ve demokratik haklarını kullanmışlar. Bunun üzerine yargılanıyorlar. Ama orada da Cumhurbaşkanı'na hiçbir hakaret yoktur. Tamamen yapılan sloganlardan dolayı, Cumhurbaşkanı kendi üzerine alınmış. Cumhurbaşkanının ne ismi ne de sıfatı geçmiştir. Tamamen Erdoğan denilmiştir. Türkiye'de hırsızlıktan yargılanan yüzlerce Erdoğan var. 17 Haziran'dan yargılanan Erdoğan da var, Soma'dan yargılanan Erdoğan da var. Cumhurbaşkanımız büyük bir alınganlık yaparak kendi üzerine almış" dedi.

CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, "Mahkemeyi bugün çok kötü bir salonda, çok küçük bir salonda, adil olmayan koşullarda, izleyici olmayan koşullarda, maalesef basının da dışarıya çıkartılmasıyla eziyete dönüşmüş bir şekilde tamamladık. Duruşmanın sonunda meslektaşlarımız da, hakim de sonraki duruşmaların Ağır Ceza Mahkemeleri'nden birinin salonunda yapılması gerektiğini söyledi. Ben de bugün duruşmanın başında bunu söylemiştim. Bugünkü duruşma, yargılamadan çok pandomim gibi bir şeydi. Hakime hanım sessizliğini, sakinliğini korumasına rağmen adil yarılama yaptığına inanmıyorum. Çünkü meslektaşımın da söylediği gibi, önce Anayasa'ya aykırılık iddialarımızı veya daha önce Anayasa'ya aykırılık iddiasını kabul eden mahkemelerin dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesi kararını dahi reddetti. "Ben yaptım, oldu" mantığı içerisinde bir yargılama yaptı. Bu şekilde yargılama olmaz. Türkiye'de yargıya güveniyorum. Sizlerin de güvenmenizi istiyorum. Bu arkadaşlarımızın herhangi bir şekilde suçu olduğuna ben inanmıyorum. Normal, demokratik hareketler içerisinde, özgürce haklarını kullanmışlardır. Böyle yargılama da, böyle suçlama da olmamalıdır" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AVUKATI ÇOKAN: "YAPTIKLARI AÇIKLAMA SUÇ TEŞKİL ETMEKTE"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Halit Çokan ise "Birleşik Haziran adlı bir hareket, Sabir Yalım Parkı'nda bir açıklama yapıyor ve Cumhurbaşkanımıza yönelik "Katil Erdoğan', "Hırsız Erdoğan" şeklinde açıklama yapıyor. Bu açıklama bizim hukukumuza göre suç teşkil etmekte. Doğal olarak da kanuni merciler, yani polis ve Cumhuriyet Savcılığı harekete geçmiş ve Cumhurbaşkanlığı makamına yönelik yapılan bu açıklamanın suç teşkil ettiğini iddia ederek dava açtı. Bugün duruşmada da bu hakaret, yargılama konusu yapıldı. Durum bundan ibaret. Savcılık, Türk Ceza Kanunu'nun 299. Maddesinde "Cumhurbaşkanlığı'na hakaret" olarak düzenlenen madde çerçevesinde 2 yıldan 4 yıla kadar bu şahısların cezalandırılmasını talep etmektedir. Kocaeli'de bu şekilde açılmış 8 dava var" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim