• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

2 yılda 4 bin maden ocağı denetlenmedi

2 yılda 4 bin maden ocağı denetlenmedi
İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, denetleme konusundaki yetersizliği dile getirdi.

2012’de 164 kömür madeni denetlenirken, 132 madende iş kazası yaşandı. Müfettişler ise son 2 yılda sadece 2079 madeni denetledi.

İş Teftiş Kurulu Başkanlığı, son 2 yılda madenlerde toplam 2 bin 79 teftiş gerçekleştirdiğini duyurdu. Devlet Denetleme Kurumu verilerine göre 6 bin maden ocağının faal olduğu dikkate alındığında, müfettişler her madende 1 kez denetleme yapmış olsa bile yaklaşık 4 bin madene denetçiler ayak basmadı.

Kurulun hazırladğı raporda madenlerde iş güvenliğinin anlık olarak değişebileceği gerçeğine dikkat çekmesine karşın, binlerce maden denetimden uzak faaliyetine devam ediyor.
Soma’da yaşanan ve 301 kişinin ölümü ile sonuçlanan facianın ardından, incelemelerin sürdüğünü açıklayan İş Teftiş Kurulu, “Soma kazasının incelenmesi devam etmekte olup inceleme ve soruşturma süreci bittiğinde bütün gerçekler açığa çıkarılacaktır” ifadelerine yer verildi.

Kurulun son 2 yılda madenlerde yapılan denetlemelere ilişkin açıklaması ile madenlerin sadece 3’te birinin denetlenebildiği ortaya çıktı. Kurul, 2012’den bu yana maden iş yerlerinde toplam 2 bin 79 teftiş yapıldığını, teftişler sonucu 119 madende iş durdurma, 969 teftiş sonucu idari para cezası uygulandığı açıklandı.

Denetim kazadan sonra geliyor

İş Teftiş Kurulu’nun internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre 2012’de programlı teftiş kapsamında müfettişler toplam 164 yeraltı kömür madeninde 351 teftiş yapıldı. Asıl vahim tablo ise 2012’de yaşanan kazalara bakılınca ortaya çıkıyor. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Dev Maden Sen verilerine göre 2012’de 132 maden kazası yaşanırken, bu kazalarda 77 işçi hayatını kaybetti, 216 işçi de yaralandı. Kurulun verileri dikkate alındığında kaza olmadan denetime tabi tutulan maden sayısı 219 ocakla sınırlı kalıyor.

‘Denetim güvenliği garanti etmez’

İŞ Tef­tiş Ku­ru­lu­’nun açık­la­ma­la­rın­da, öne çı­kan bir baş­ka ifa­de ise, ‘de­ne­tim­le­rin gü­ven­li­ği ga­ran­ti et­me­me­si­’ ol­du. İş­ye­ri gü­ven­li­ği­nin iş­ve­ren so­rum­lu­lu­ğu ol­du­ğu­na işa­ret edi­len açık­la­ma­da, “Tef­tiş­le­ri­miz­de mev­zu­ata ay­kı­rı­lık tes­pit edil­me­me­si o iş ye­ri­nin ar­tık iş sağ­lı­ğı ve gü­ven­li­ği açı­sın­dan so­run­suz ola­ca­ğı an­la­mı­na gel­me­mek- ­te­dir. Tef­tiş, iş ye­ri­nin an­lık bir fo­toğ­ra­fı­dır ve o fo­toğ­ra­fın iyi ol­ma­sı ve­ya iş mü­fet­tiş­le­rin­ce iş ye­ri­nin nok­san­lık­la­rı­nın gi­de­ril­me­si­nin sağ­lan­ma­sı, ge­le­ce­ği ga­ran­ti et­mez. Ma­den­ler her sa­at de­ği­şen şart­la­rın yer al­dı­ğı, sü­rek­li ta­ki­bin ya­pıl­ma­sı ge­re­ken iş yer­le­ri­dir ve bu ta­kip iş­ve­re­nin so­rum­lu­lu­ğun­da­dı­r” ifa­de­le­ri­ne yer ve­ril­di.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim