• BIST 8876.85
  • Altın 2240.894
  • Dolar 32.3404
  • Euro 35.1251
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı
Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri zirvesi, Antalya'da başladı.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkeleri zirvesi, Antalya'da başladı.

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı'nın desteği, Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğu ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) ile Serik Belediyesi ana organizasyonuyla Turizm Bölgesi Serik ilçesi Belek turizm merkezinde başladı. MENA ülkeleri ve Türkiye arasındaki ticari ve turistik ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen zirvenin açılışına, MENA Bölgesi'ndeki 14 ülkenin 30 farklı kentinden 240 seyahat acentesi 40 gazeteci katıldı. 1 Kasım'a kadar sürecek zirve kapsamında, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün, Lübnan, Bahreyn, Irak, Katar, Mısır, Filistin, Umman, Kuveyt, Cezayir, Fas ve Tunus'tan seyahat acenteleri ile medya mensuplarından oluşan heyet üyeleri, Antalya'nın tarihi ve turistik yerlerini de ziyaret edecek.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Serik Belediye Başkanı Ramazan Çalık, "Turizm birçok koşuldan etkilenebilecek bir alan. Çok sayıda turizm çalışanımız var. Biz de turizm alanın da alternatifler oluşturarak yeni pazarlar oluşturmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin en gözde turizm bölgesini bu insanlara tanıtacağız. Dünyaya, Antalya turizm bölgesini tanıtmak için kucak açtık. Arap kardeşlerimizin gönül rahatlığı ile bu bölgede tatil yapacaklarına inanıyorum. Kardeş ülkeleriz. Biz onlara kapılarımızı açacağız onlar da bize kapılarını açacak. Turizm potansiyelimiz yaptığımız bu zirveler ile Arap turist sayısında yüzde 10 oranında arttı. Yine aynı şekilde Antalya bölgesinden Yaş Sebze ve Meyve İhracatçılarında 120 bin tonun üzerinde sebze ve meyve ihracatı yaptık. Siz misafirlerimizden futbol ve golf turizminde de ülkelerinizden futbol takımlarını, golf oynayan sporcuları Antalya'ya göndermenizi istiyoruz. Antalya Dünyanın en güzel turizm cennetidir" dedi.

"1. MENA zirvesinden sonra olumlu sonuçlar aldık"

Başbakanlık Yatırım Ajansı Körfez Ülkeleri Temsilcisi Mustafa Göksu ise "Geçen yıl yapılan 1. MENA zirvesinden sonra çok güzel ve olumlu sonuçlar aldık. Özellikle yurt dışından gelen insanların konuşmalarından Türkiye niçin bu kadar büyüdü sorusu ile karşılaşıyoruz. Ben Başbakanlık Yatırım Ajansı Körfez Ülkeleri temsilcisi olarak sürekli arazideyim. Bu acente sahiplerini buralara getirerek ülkemizi tanıtıyoruz. Milyon dolar versek bu reklamları yapamayız" dedi.

"MENA bölgesi dünyaya örnek olmaktan çok uzak"

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Mustafa Rumeli de "Dünya'nın genel durumuna şöyle bir baktığımızda siyasal ve ekonomik alanda olumsuzlukların ve risklerin hızla arttığını gözlemliyoruz. Ekonomide büyüme daralıyor, korumacılık artıyor, dünya ticaret hacmi daralıyor, üretkenlik azalıyor, işsizlik artıyor, jeopolitik riskler sıcak savaş seviyesine ulaşıyor. Avrupa Birliği gibi örnek alınan güçlü siyasi ittifaklarda bile Brexit durumunda gördüğümüz gibi çözülmelere ve ihtilaflara şahit oluyoruz. MENA bölgesine baktığımızda; ne yazık ki bu bölgede dünyaya örnek olmaktan çok uzak. MENA bölgesi ciddi bir kargaşa içinde ve maalesef bu kargaşa ve istikrarsızlık derinleşerek büyüyor. Suriye, Irak, Libya ve Yemen de iç savaşlar var. Anlamsız mezhep savaşlarına, acımasız terör olaylarına şahit oluyoruz. Bu savaşlar ve terör binlerce insanın can kaybına sebep veriyor, bölgenin ekonomisini, ticaretini baltalıyor ve fiziki altyapısını tahrip ediyor. 14 milyon insan yurtlarından ve evlerinden oldular. Bu mültecilere Türkiye, Lübnan ve Tunus gibi kendi sorunları olan ülkeler ev sahipliği yapmaya çalışıyor. Avrupa ülkeleri bir tane bile Müslüman mülteciye tahammül edemezken, Türkiye 3 milyona yakın sayıda misafir kardeşlerimize ev sahipliği yapmak için üstün gayret gösteriyor. II. Dünya savaşından beri en büyük mülteci krizine sahne oluyoruz. Yüzyıllarca yıl huzur içinde medeniyete beşiklik etmiş bu bereketli topraklar hak etmediği bir durum içinde. Türkiye ye baktığımızda ise, içeriden ve dışarıdan her türlü saldırıya rağmen, güçlü ve kararlılıkla yoluna devam eden bir ülke görüyoruz. Türkiye ye gelen misafirlerimiz ile konuşurken çoğu zaman Türkiye'nin bu başarı hikayesi soruluyor. Bunun cevabı çok önemli zira Türkiye'nin başarıları benzer bütün ülkelere ilham kaynağı olabilir ve biz bu tecrübeyi paylaşmayı kardeş ülkelere bir katkı olarak görüyoruz" diye konuştu.

MENA üyelerine 15 Temmuz darbe girişimini anlattı

AK Parti Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç de, MENA zirvesinde yaptığı konuşmada 15 Temmuz darbe kalkışmasına değinerek, "Hükümetim ve ilim adına 15 Temmuz darbe girişimi ile ilgili MENA ülkelerinden gelen yüreklendirici açıklamalar bizi gerçekten mutlu etti. Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik, laik, sosyal bir hukuk devletidir. Yarın da Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümünü kutlayacağız. Seçilmiş bir Cumhurbaşkanının ve hükümetin bu tüm dünyanın artık bildiği dini kullanarak, dindarları kullanarak Türkiye'de paralel bir devlet yapısı oluşturarak güya 15 Temmuzu silahla gerçekleştirmeye çalıştılar. Ama başarılı olamadılar" dedi.

Antalya Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, MENA ülkeleri konuklarına Türkiye'de ve Antalya'da farklı özellikleri görme şansları olacaklarını ifade etti.

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

2. Uluslararası MENA Ülkeleri Zirvesi Antalya’da başladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim