• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü

2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü
Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada otizmde erken teşhisin önemli...

Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Levent Sağlam, "2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada otizmde erken teşhisin önemli olduğunu vurguladı.

Sağlam yaptığı açıklamada, "Bugün, otizm spektrum bozukluğuna neyin neden olduğu bilinmemekle birlikte genetik temelli olduğuna ilişkin bulgular vardır. Ancak hangi gen ya da genlerin sorumlu olduğu henüz bilinmemektedir. Çevresel faktörlerin de otizme yol açabildiğine ilişkin görüşler vardır. Hem genetik temellerin hem de çevresel faktörlerin etkileri üzerine çok sayıda araştırma yapılmaktadır. Otizmin çocuk yetiştirme özellikleriyle ya da ailenin ekonomik koşullarıyla hiçbir ilişkisi yoktur; bu nedenle otizm spektrum bozukluğuna her çeşit toplumda, farklı coğrafyalarda, ırkta ve ailede rastlanmaktadır. "dedi.

Otizm'de erken teşhisin önemli olduğunu belirten Sağlam,"Tanı koyabilecek kişiler, yalnızca konunun uzmanı olan doktorlardır. Otizmli çocukların dış görünümleri diğer çocuklardan farklı değildir ancak, davranışları farklıdır. Tanı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testleri yapılması ve anne-babalara çocuğun gelişimi hakkında sorular sorulmasıyla konur. Otizmin tanısı 12 aylıktan itibaren konabilir. Erken yaşta tanı konması, bir an önce eğitimin başlaması açısından önemlidir. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologlarıdır.Sivas Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından belirli periyotlarda sağlık personellerinin eğitimleri güncellenirken, hem merkez hem ilçelerde halk eğitimleri ve farkındalık çalışmaları yapılmaktadır. Kurumlar arası işbirliği gözetilerek yapılan çalışmalarımız ile de Otizm konusuna tarafımızdan hassasiyet gösterilmektedir." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim