• BIST 8878.9
  • Altın 2239.55
  • Dolar 32.3367
  • Euro 35.1126
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti
Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ev sahipliğinde; ambulansların daha etkin ve verimli hizmet sunabilmesini sağlama...

Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemiş olduğu Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) ev sahipliğinde; ambulansların daha etkin ve verimli hizmet sunabilmesini sağlama amacıyla düzenlediği; "I. Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı" gerçekleşti.

GAÜ Kıbrıs Yerleşkesi, Girne Kampüsü Millenium Senato Kongre Merkezi'nde gerçekleşen çalıştayın açılış konuşmalarını, Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk, 112 Acil Servis Komite Koordinatörü, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Zeki Avcı, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, 112 Acil Sorumlu Hekimi Dr. Naciye Nami ve gerçekleştirdi.

Çalıştayla, KKTC Acil Ambulans hizmetlerinin işleyiş ve denetlenmesinin ülke şartlarına göre düzenlenmesi, modernize edilerek daha çağdaş hale getirilmesini hedefleyen I. Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı'nın, acil ambulans hizmetlerinin örgütlenme ve işleyişine ilişkin gerekli mevzuat çalışmalarının başlatılmasına katkı yapması amacıyla gerçekleştirildiği belirtildi.

İlk oturumunda TC Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden 112 Acil Sağlık Hizmetleri Başhekim Yardımcısı Dr. Ahmet Haki Türkdemir, TC Sağlık Bakanlığı Acil ve Ambulans Denetim Birimi Sorumlusu Dr. Sevinç Türkdemir ve Merkez Kaymakamı Ahmet Arslan; ikinci oturumda ise Polis Genel Müdürlüğü'nden Müfettiş Cevdet Demirel, Sivil Savunma Teşkilat Başkanlığı Harekat Eğitim Şube Müdürlüğü Eğitim Kısım Amiri Ümit Altınkaynak, KTBK'dan Sağlık Astsubay Kıdemli Başçavuş Nevzat Karayel, Serbest Çalışan Hekimler Birliği As Başkanı Dr. İlker İpekdal, DAÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Gülten Sucu Dağ, Kolan British Hospital Başhekimi Dr. Harun Gülmez ve Girne Dr. Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Salih Beyoğlu sunum yaptı.

"Çalıştaydan Çıkacak Sonucu Çok Önemsiyoruz"

Sağlık Bakanı Faiz Sucuoğlu, açılışta yaptığı konuşmada, 2004 yılında kurulan 112 Acil Servis Hizmetleri'nin oluşumuna ve gelişimine katkı koyanlara teşekkür ederek, bunun bir ekip işi olduğunu ifade etti. 112 Acil Servis çalışanlarının büyük bir özveriyle, 24 saat görev yaptıklarını belirten Sucuoğlu, onların olaylara müdahale eden ilk ekip olduklarını kaydetti. "Başarılarının artarak devamını diliyorum" diyen Sucuoğlu, "acil" kelimesinin, hayati bir tehlikeyi ifade ettiğini söyledi.

Ayrıca, bir süre önce dağ yolunda meydana gelen ve 3 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiği üzücü trafik kazasında yaşadıklarını anımsatan Sucuoğlu, kazada 2 öğrenci ile 1 yetişkinin acil servis ambulansları tarafından hızlı bir şekilde hastaneye yetiştirmesi sayesinde hayatları kurtulduğunu vurguladı. 112 Acil'in gerçekten önem arz ettiğini ifade eden Sucuoğlu, eksikliklerinin bir an önce, süratle tamamlanması gerektiğini kaydetti. Sucuoğlu, çalıştayın en büyük amaçlarından birinin, buradan çıkacak sonucun bakanlığın yakın gelecekte bu konuda yapılacak yasal düzenlemenin temelini oluşturacağını söyledi.

"Özel Hastane Ambulansları Tek Çatı Altında Toplanıyor"

Sucuoğlu, bakanlığın ülkede özel hastanelerin sahip olduğu ambulansları tek çatı altında toplayacak bir çalışma başlattığını belirterek, bununla ilgili temas ettikleri sağlık merkezlerinin konuya sıcak baktığını kaydetti.

Bakan Sucuoğlu, hazırlanmakta olan mevzuatta; personel sayısının artması, ayrı bir servis olması ve 112 çalışanlarının özellikli olması gerektiği üzerinde durulduğunu belirtti.

2016'da 17 bin 856 vakaya gidildi

112 Acil'in 2016 yılında 17 bin 856 vakaya gittiğini; servisin bazıları asılsız olmak üzere günde 2 bine yakın çağrı aldığını ifade eden Sucuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nın 112 Acil'in verdiği hizmetlerle gurur duyduğunu söyledi.

Kendilerine 112 Acil'i daha ileriye nasıl taşınabileceği konusunda görev düştüğünü da belirten Sucuoğlu, bu kapsamda çalıştaydan çıkacak sonucu çok önemseyeceklerini vurguladı.

"Çalıştaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz"

GAÜ Rektörü Prof. Dr. Kutsal Öztürk ise konuşmasında üniversite olarak böylesi önemli bir çalıştaya ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade etti. Yaşam sürecinin sürekli içinde bulunan sağlık camiasının çok önemli olduğunu belirten Öztürk, bu kapsamda sağlık alanında yoğun bir çalışma içinde bulunan GAÜ'de Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eczacılık Fakültesi ve Hemşirelik Yüksek Okulu açtıklarını kaydetti.

"112 öncesinde yaralı ve hastalar hastaneye arabaların arka koltuğunda taşınıyordu"

112 Acil Servis Komite Koordinatörü, GAÜ Rektör Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Avcı konuşmasında, siren sesinin önemine vurgu yaparak, endişe, korku ve merak yaratan siren sesinin duyulmaması halinde bazı insanların ölebileceğini ifade etti. 112 Ambulans Ağı'nın tüm dünyada olduğu gibi KKTC'de de gerekli olduğunu belirten Avcı, 2004 yılında gönüllü bir ekip tarafından oluşturulan 112 Acil'in kuruluşuyla ilgili detaylı bilgi sundu. Ağ kurulmazdan önce yaralı ve hastaların hastaneye arabaların arka koltuğunda yetiştirilmeye çalışıldığını da anımsatan Avcı, bunun üzerine harekete geçen ekiplerin ülke genelinde hayata geçirmeyi amaçladığı acil sağlık hizmetlerini; eşit, ulaşılabilir, kaliteli, süratli ve verimli olması yönünde adım attığını söyledi. Avcı, bir siyasi karar sonucu oluşturulan 112 acil ve komuta merkezleriyle birlikte ne zaman meydana geleceği belli olmayan; trafik ve uçak kazaları, terör ve bomba patlaması gibi durumlara karşı nasıl müdahale edileceği üzerine çalışmalar başlatıldığını kaydetti.

"Hedef; olay yerine şehir içinde 7, şehir dışında 17 dakikada ulaşmak"

Gelinen aşamada 112'yi olay yerine şehir içinde 7 dakikada, şehir dışında 17 dakikada ulaştırmayı hedeflediklerini belirten Avcı, tüm çağrıların Lefkoşa'da merkeze gelerek ambulansların buradan yönlendirildiğini söyledi. Konuşmasında Acil Sağlık Hizmetleri Yasası'na da değinen Avcı, gelinen aşamada bir an önce yasanın çıkarılması, bunun yanında Acil Sağlık Hizmetleri Dairesi'nin de kurulması gerektiğine de vurgu yaptı.

Oluşturulmasında merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da katkıları var"

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Kenan Arifoğlu, 112 Acil'in parçası olmaktan gurur duyduğunu ifade ederek, oluşturulmasında ekiplerin yanında merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın da katkıları bulunduğunu anımsattı. Bu kapsamda Denktaş'ın davetiyle ülkeye gelen "Thames Valley Resque Unit'in 5 yıl süreyle; hemşire, polis, sivil savunma, doktor 2 bin civarında insana ilk yardım eğitimi verdiğini kaydetti. Arifoğlu, oluşturulmasında kendinin de katıları bulunduğu 112 Acil ile ilgili bilgiler verdi.

"Çalıştayda yer almaktan kıvanç duyuyorum"

112 Acil Sorumlu Hekimi Dr. Naciye Nami de bu serviste 11 yıldan beri özveriyle çalışmakta olduğunu belirterek, bu kapsamda düzenlenen çalıştaya yer almaktan kıvanç duyduğunu ifade etti. KKTC Acil Ambulans Hizmetleri'nde hastaların daha iyi hizmet alması, daha verimli çalışması ve mevcut sistemin iyileştirilmesi gerektiğini belirten Nami, 112 Acil Servis'in yaşamın en kıymetli anı demek olduğunu vurguladı. Nami ayrıca, anın çok önemli olduğu hayati durumlarda, anında ve doğru müdahale olan bu hizmetin ülke genelinde en iyi şekilde verilebilmesi gerektiğini belirtti ve 112 Acil hakkında bilgi aktardı.

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti

1’inci ’Acil Ambulans Hizmetleri Çalıştayı’, GAÜ’de gerçekleşti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim