• BIST 9548.09
  • Altın 2498.086
  • Dolar 32.4993
  • Euro 34.5477
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 25 °C

19. Yüzyıl Kocaeli’si Sempozyumda Anlatıldı

19. Yüzyıl Kocaeli’si Sempozyumda Anlatıldı
Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunda uzmanlar 19. Yüzyıl da Kocaeli'ni anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunda uzmanlar 19. Yüzyıl da Kocaeli'ni anlattı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Uluslararası Gazi Süleyman Paşa ve Kocaeli Tarihi Sempozyumunun ikinci gününde Prof. Dr. Ahmet Aksın 19 yüzyıl da Kocaeli'ni anlattı. Aksın, 19. Yüzyılda Osmanlı da idari yapının bozuk olduğunu ifade ederek Kocaeli'nin 1857 ye kadar Kastamonu'ya bağlı sancak olduğunu ifade etti. Kocaeli'nin yapısının sık sık değişikliğe uğradığını ifade eden Aksın 1864 yılında Kocaeli'nin sancak olduğunu belirtti. Aksın "Osmanlı şehirleri arasında idari yapısı çok sık değişen şehirlerin başında gelmektedir. Bunun nedeni de İstanbul'a yakın olması ve tersane fazlalığına bağlayabiliriz" dedi.

Oturumun ikinci bölümünde Yrd. Doç. Dr. Yasemin Nemlioğlu Koca, TCG Yavuz" Kocaeli'nde bir sancak gemisi" konusunu işledi. Koca "Bugün bir Gölcük varsa bu Yavuz gemisinin sayesindedir. Yavuz Gemisi yüksek caydırıcılığı sayesinde Karadeniz de Osmanlı'nın Rusya'yı engellenmesinin en büyük sebebi olmuştur. Bu nedenle Yavuz Gemisinin tarihte ki önemi çok büyüktür. Yavuz gemisi müze olmayı çok hak ediyordu ama ne yazık ki dönemin yönetimi tarafından hurdaya ayırarak satılmış ve jilet olmuştur "dedi.

Oturumun devamında Yrd. Doç. Dr. Levent Atalı 1937 den günümüze Kocaeli tarihinde Kagıtsporu anlattı. Dönemin fabrikada çalışanları tarafından kurulduğunu ifade eden Atalı kulübün ilk 10 yılında Mehmet Ali Kağıtçı'nın yaptığını daha sonra ise fabrikanın kapanmasına kadar üst yönetimden kişilerin yöneticilik yaptığını belirtti. 2005 yılından sonra İzmit Belediyesi ve daha sonrasında Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Kagıtspor'u devraldığını ve isminin yaşatıldığını ifade etti. Kagıtspor'un spor alanında birçok başarıya imza attığını ifade eden Atalı, Kagıtspor'un birçok branşta ilkleri başardığını belirtti.

Sokak isimleri üzerinden geçmişten günümüze izler konusunda konuşan Yüksek Mimar Filiz Ertürk, "Sokaklara verilen isimler geçmişten günümüze önemli veriler aktarmaktadır. Bu da o bölge hakkında coğrafi sosyoloji ve yapısal anlamda önemli bilgi verir" diye konuştu.

Oturumda bir diğer konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Kurtulmuş Demirkol 1897-1898 yıllarında Gebze kazasında yaşanan hayvan vebasını anlattı. Demirkol, "1897 başında İzmit kazasında sığır vebasının daha sonra Gebze'ye sıçrayarak 585 sığırın telef olmasına neden olmuştur. O dönemde ciddi tedbirler uygulayan Osmanlı devleti hayvanları yakarak Gebze ve İzmit kazalarını karantina altına alınmıştır. Halk için büyük bir sıkıntı oluşturmuştur dönemde Avrupa'dan uzmanlar getirilerek incelemeler yapıldı. Daha sonra ise mayıs ayında hastalık kendiliğinden gitti" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim