• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü
Bilecik'te, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünü dolayısı ile bir anma programı düzenlendi.

Bilecik'te, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünü dolayısı ile bir anma programı düzenlendi.

Bilecik Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk anıtına, Bilecik Valiliği, Bilecik Garnizon Komutanlığı, Bilecik Belediye Başkanlığı ve Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği tarafından çelenk koyulması ile başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması devam etti. Günün anlam ve önemini anlatan konuşma yapan 2. Jandarma Eğitim Tugay Komutanlığında görevli Üsteğmen Ali Hindi, bugünün, milletçe her sayfası aziz şehitlerin ve gazilerin kanlarıyla yazılmış olduğunu söyledi. Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinden biri olan 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıld önümünü kutladıklarını belirten Hindi, "Bugün milletçe her sayfası aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin kanlarıyla yazılmış Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinden biri olan Çanakkale Zaferi'nin 101. yıl dönümü ve şehitler günü. Gurur ve minnetle kutladığımız bugün dünyanın en kuvvetli ordularının 101 yıl önce Çanakkale toprakları içinde kahraman Türk askerlerinin iman dolu göğsüne çarparak bütün ümitleriyle beraber Türk sularına gömüldüğü gündür. Bugün büyük insan, ulu önder, eşsiz Komutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk" ün Anafartalar sırtlarında dünyaya komutanlık sanatını öğrettiği gündür. Bugün bu toprakların sonsuza kadar tek sahibi olan yüce Türk milletinin bağımsızlığı ve hürriyeti söz konusu olduğunda nasıl şahlandığını tüm dünyaya gösterildiği Türk birlik ve beraberliğinin kudret ve kabiliyetinin nelere muktedir olduğunun tüm dünyaya öğretildiği gündür. Bugün yurdumuza namusumuza birlik ve beraberliğimize kasteden düşmanın yok edildiği her karış toprağımızın kanımızla yıkanarak düşmandan temizlendiği kutlu gündür. Vatanımıza ve istiklalimize kasteden hain düşmanlara karşı yurdumuzun her karış toprağını aziz kanlarıyla sulayarak şehit ve gazi olan dedelerimiz babalarımız analarımız kardeş ve evlatlarımız olduğu için onurlu ve gururluyuz. Onlar sayesinde bu vatan topraklarında özgürce yaşıyoruz. Bu anlamlı gün münasebetiyle şehit ve gazilerimizi bir kere daha saygıyla anıyor kendilerine şükran ve minnetlerimizi sunuyoruz" dedi.

Üsteğmen Hindi, konuşmasına Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'ndan bir kaç mısra okuyarak sözlerine son verdi.

'CANLARINA HİÇE SAYIP ÖLÜME KOŞTULAR'

Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak ise, günün anlam ve öneminden bahsederek, "Ülkemizin bağımsızlığı, bütünlüğü ve Cumhuriyet uğruna canlarını hiçe sayarak ölüme koşan yurdun ve dünyanın dört bir köşesinde şehitliklerde elbiseleri dahi çıkarılmadan, belli yerleri olmadan kefensiz, bazıları da mezar taşı olmadan ama görevini yapmış olmanın huzuruyla yatan kahraman asker şehitlerimizi, ülkemizin esenliği yurttaşlarımızın can ve mal güvenliği için canları feda eden yüreği korkusuz polislerimiz, yurdumuzun en ucra köşelerinde insanımızı aydınlatma ve hizmet yolunda cefakar ve vefakarca emek veren öğretmenlerimizi ve kamu görevlilerimizi minnet ve şükranla anmak üzere toplandık. 18 Mart Çanakkale'nin geçilemeyeceğinin Türk milletinin esir edilemeyeceğinin Anadolu'yu dış güçlerinin hain emelleri doğrultusunda parçalanamayacağının tüm dünyaya haykırıldığı gündür. Bu yüzdendir ki 18 Mart yüce meclisimiz tarafından 27 Haziran 2002 tarihinde şehitler günü olarak kabul edilmiştir. Dünyada Türk adının duyulduğu andan itibaren bayrağımızı yeryüzünün her noktasında taşıyanların üç kıtayı Türk haline getirenlerin Türklük uğruna bedellerini toprağa koydukları gündür bugün. Allah yolunda kurbanlık koç gibi biricik Mehmet'in kına yakılıp Allah ve vatan uğruna kurban olmaları için oğlunun tertemiz alnını öperek son yolculuğuna uğurlayan şehit ana, babaları ve eşlerinin günüdür bugün. Şehitlerimiz binlerce yıllardan beri Türki milli varlığını sürdürmek için vatan millet istiklale barış ilkesi uğruna canlarını feda ettiler. Onlar ki Türkün haysiyetle imtihanın şerefle temsil ederken destanlaştılar aynı zamanda anıtlaştılar" dedi.

"SAKARYALI ZEKERİ'YE ONBAŞININ ÜZERİNDEN ÇIKAN VE BÜTÜN MEHMETÇİKLERİN DUYGULARINI DİLE GETİRİR"

Konuşmasında Sakaryalı Zekeri'ye Onbaşıdan bahseden Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hayati Durak, "Teröre karşı verilen amansız mücadele de şehit verdiğimiz Sakaryalı Zekeri'ye Onbaşının üzerinden çıkan ve bütün Mehmetçiklerin duygularını dile getiren dizelerde bir anlam vardır ki şöyle demektedir mektubunda. "Olur da bir çatışmada ölürsem arkamdan yas tutmayın, bırakın toprağımda rahat yatayım, bedenimden üniformamı çıkarmayın onlar benim gururumdur ölünce kefenim olacak, başımdan mavi beremi çıkarmayın o benim şerefim şanım olacak, ayağımdan botlarımı çıkarmayın onlar daha nice yollardan geçecek sırat köprüsünden geçecek, tüfeğimi almayın o benim mezarımda sembol olacak, yaramın kanını silmeyin onun hesabı sorulacak göğsümden kör kurşunu çıkarmayın o benim madalyam olacak', ne mutlu size ki en kutsal emanetimizi aldığınız gibi lekesiz ve tertemiz sahibine ulaştırdınız. Evladını vatana adamış aziz ana oğlunun adı taş üzerinde, naaşı toprakta kaldı zannetme. Şehidimin kutsal ismi arşta, aziz naaşı cennet bahçesindedir. Kahraman şehitlerimizin emaneti olan bayrak ve vatan için kutsal nöbeti şimdi bizdedir. Vatan için en kutsal varlığını canını veren yiğit şehidim manevi varlığında güç alan bizler her ne halde olursa olsun bu vatana göz diken iç ve dış düşmanlarımızı bertaraf ederek senin emanetini daima yükseklere taşıyacağız. Ülkemizi bölmek parçalamak isteyen milletimizin huzuruna göz diken hainler hangi maskeyi takarsanız takın artık hainliğinizi gizleyemiyorsunuz. Bir elinizde yıldırım bir elinizde tufan taşısanız, güneşi yaklaştırıp dünyayı kavursanız dahi şehitlerimizden aldığımız kuvvetle karşınızda her zaman bizi bulacaksınız. Her zaman olduğu gibi kanımızla boğulacak, ateşimizle yanacaksınız" dedi.

Konuşmanın ardından İbn-i Sina Anadolu Sağlık ve Meslek Lisesi öğrencileri Çanakkale ve Dur Yolcu şiirlerini okumasının ardından Cumhuriyet Meydanı'nda program son buldu.

ŞEHİT MEZARLARINA ÇİÇEKLER BIRAKILDI

Konuşmaların ardından protokol üyeleri Bilecik Şehitlik mezarlığına giderek şehit mezarlarına çiçek bırakarak dualar ettiler. Saygı duruşu esnasında askerler tarafından Saygı Atışı yapıldı. Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir'in Şehitlik Özel Defterini imzalamasının ardından protokol üyeleri şehit mezarlarına çiçek bırakarak dualar ettiler. Yapılan törene, Bilecik Valisi Ahmet Hamdi Nayir, AK Parti Bilecik Milletvekili Halil Eldemir, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, 2. Jandarma Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Halis Zafer Koç, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Bekir, İl Genel Meclis Başkanı Serkan Yıldırım, İl Emniyet Müdürü Ali Ekber Bektaş, kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri, şehit ve gazi yakınları ile askeri erkan katıldı.

GÖZYAŞLARINI TUTUMADI

Şehitlikte okunan Yasin-i Şerif esnasında yaşlı bir adamın gözyaşlarını tutamaması gözlerden kaçmadı. Bu yaşlı adam daha önceki kutlamalarda da göğsünden Türk Bayrağı çıkararak törenlere damgasını vurmuştu.

Kutlamalar, Bilecik Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezinde Bilecik İbn-İ Sina Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi hazırladığı program ile son bulacak.

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

18 Mart Şehitleri Anma Günü Ve Çanakkale Deniz Zaferinin 101. Yıl Dönümü

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim