• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü

18 Mart Çanakkale Zaferi'nin 102. yıl dönümü
Kahraman Mehmetçiğin 102 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın yıl dönümü, Türkiye'nin dört bir yanında kutlanacak.

Kahraman Mehmetçiğin 102 yıl önce dünyanın en güçlü donanmalarına geçit vermeyerek yazdığı 'Çanakkale Geçilmez Destanı'nın yıl dönümü, Türkiye'nin dört bir yanında kutlanacak.

250 BİN ŞEHİT VERDİK

Kocaman bir dünya savaşının sadece bir cephesi olsa da, Çanakkale hem kazanan hem de kaybeden için pahalıya mal oldu. 490.000’e yakın askerle gelen işgalci kuvvetler, 300.000’den fazla kayıp verdi. Buna karşılık Osmanlı tarafının 315.000 askerinin 250.000 tanesi ana yurdunu korurken şehit oldu. O tarihe kadar eşi görülmemiş bir cephe olan Çanakkale, sonucunda toplamda yarım milyondan fazla insan genç yaşta hayatını kaybetti.

ÇANAKKALE ZAFERİ 102. YIL PROGRAMI AÇIKLANDI

Çanakkale Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenklerin sunulması ile tören başyacak. Ardından 21 pare top atışı gerçekleştirilecek.

Cumhuriyet Meydanı'ndaki törenin ardından 18 Mart Stadyumu'nda tören düzenlenecek. TBMM tarafından Çanakkale şehrine verilen altın madalyanın Vali, Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı tarafından bayrağa toka edilmesi ile başlayacak olan tören; saygı duruşu, İstiklal Marşı ve bayrağın göndere çekilmesiyle sürecek.

Protokol konuşmaları ve şiirlerin okunmasının ardından Genelkurmay Başkanlığı Mehteran Bölüğü bir gösteri yapacak. Buradaki törenler, resmi geçit töreniyle sona erecek.

TÜRK YILDIZLARI GÖSTERİ YAPACAK

18 Mart törenleri, daha sonra Şehitler Abidesinde devam edecek. Günün anlam ve önemini belirten konuşmanın yapılmasının ardından sembolik şehitlikte ve eş zamanlı olarak gerçek şehitliklerde Kuran-ı Kerim okunacak.

Denizde gemi geçişi ve sonrasında 'Türk Yıldızları' gösterisiyle devam edecek olan törenler, Şehitlik defterinin imzalanması, Şehitliklere karanfil bırakılması ve 15 Temmuz Sergisinin gezilmesi ile sona erecek.

18 Mart törenlerinde yaşanacak yoğunluk nedeniyle, bu yıl fener alayı, konser ve benzeri etkinlikler, 19 Mart günü yapılacak.

GEMİLER HALKIN ZİYARETİNE AÇILACAK

Saat 14.30'da resmi geçit yapacak askeri gemiler ile ziyarete açılacak gemiler boğaza gelmeye başladı. Bugün ziyarete açılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ait ‘M 268' borda numaralı TCG Akçaova fırkateyni Çanakkale Boğazı’na demirledi.

TCG Akçaova’nın yanı sıra ‘F 245' borda numaralı TCG Oruç Reis, L 402 borda numaralı TCG Bayraktar adlı gemiler de halkın ziyaretine açılacak.
 
18 MART ŞEHİTLER GÜNÜ'NE ÖZEL 3 AFİŞ 

Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart Şehitleri Anma Günü'ne özel afiş hazırlandı. Afişte geçmişten günümüze kahraman Türk askerlerinin canını hiçe sayarak daima göreve hazır olduğunun vurgusu yapıldı. 

Deniz Haber Ajansı olarak vatan uğruna toprağa düşen bütün şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz. canakkale_1.jpgcanakkale_2.jpgcanakkale_3.jpgcanakkale_4.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim