• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

13 Yaşındaki Çocuğa Bypass Ameliyatı

13 Yaşındaki Çocuğa Bypass Ameliyatı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutay Taşdemir tarafından 13 yaşındaki Mehmet Karakaya'ya bypass ameliyatı yaptı. Başarıyla tamamlanan ameliyat sonrası Karakaya sağlığına kavuştu.

Vücudunun göğüs bölümünde ağrı çeken 13 yaşındaki Mehmet Karakaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutay Taşdemir'e başvurdu. Tapılan tetkikler sonrası Karakaya bypass ameliyatı geçirdi. Başarılı geçen operasyon sonrası Karakaya sağlığına kavuştu. Ameliyat ile ilgili bilgiler veren Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Kutay Taşdemir, "Kalp hastalıkları tedavisi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde uzun yıllardır başarıyla uygulanmaktadır. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi kalp merkezi sadece Kayseri için değil oldukça geniş bir bölgeye hizmet veren hastanedir. Koroner bypass cerrahisi normalde iyi kanlanamayan kalp dokusuna ilave damarlarla bol kan taşımayı amaçlayan bir cerrahidir. Genellikle koroner bypass cerrahisini orta ve ileriki yaş guruplarındaki insanlarımızı sıklıkla görüyoruz. Çocuk yaşlarda nadiren karşımıza çıkan bir problemdir. Bizim hastamız 13 yaşında ve maalesef böyle bir sıkıntı ile karşı karşıya kaldı. Hastada sadece koroner arter değil beraberinde aort kapağında da ciddi bir darlık oluşmuştu. Yapılan operasyonla hem kalp kapağı genişletildi hem de kalp kas dokusuna yeterince kan verildi. Hastamız şuanda iyi bir konumda gayet sağlıklı. Çocuk yaş grubunda çok nadir görülen bir hastalık. Nedenine baktığınızda genetik bir yapı. Yani ailesel trigliserit yüksekliğine bağlı bir neden söz konusudur. Biz koroner hastalığın nedenlerine baktığımız zaman mekanik ve metabolik faktörlerin öne çıktığını görüyoruz. Bu çocuğumuzda da ailesel rahatsızlık söz konusu. Trigliseritleri normalde olması gerekenin neredeyse 5 misli yüksekliğinde bulunuyor" diye konuştu.

Taşdemir ayrıca, "Bu hastamız efor sırasında göğüs ağrısından yakınıyordu. Göğsün ön duvarında daha çok avuç içiyle gösterir tarzda ağrıdan yakınıyordu. Bununla ilgili olarak yapılan incelemelerde sol ana koroner arter dediğimiz kalbin son kısmını besleyen ana damarın girişinde ciddi bir darlık saptandı. Bununla beraber kalp kapaklarındaki birinin ileri derecede darlık saptandı. Gerekli cerrahi müdahale yapıldı ve hastamız sağlığına kavuştu" şeklinde konuştu.

13 Yaşındaki Çocuğa Bypass Ameliyatı

13 Yaşındaki Çocuğa Bypass Ameliyatı

13 Yaşındaki Çocuğa Bypass Ameliyatı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim