• BIST 9524.59
  • Altın 2495.084
  • Dolar 32.5109
  • Euro 34.7283
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

120 Belediye Başkanı Ayvalık’ta buluştu

120 Belediye Başkanı Ayvalık’ta buluştu
Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısı Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirildi.

Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısı Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde gerçekleştirildi.

Ayvalık Belediyesi'nin ev sahipliğinde Halil Başyazgan Cumhuriyet Kültür Merkezi'nde yapılan toplantıya Türkiye'nin dört bir yanında Tarihi Kentler Birliği üyesi olan belediyelerin başkan ve yöneticileri katıldı.

"Yerel Yönetimlerde Yeni Yaklaşımlar ve Ayvalık Örneği" başlığını taşıyan toplantıya; Tarihi Kentler Birliği Başkanı ve Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz katılamazken, toplantıda; Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Ayvalık Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, TKB'nin üyesi 120 belediye başkanı, kurum amirleri ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın bir ağızdan seslendirilmesiyle başlayan tarihi zirve; Tarihi Kentler Birliği tarafından hazırlanan ve yönetmenliğini Hasan Özgen'in üstlendiği "Vatan Nedir?" adlı filmle başladı.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu ve Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı'nın zirvenin konuklarına "Hoşgeldiniz" konuşmalarını yapmalarının ardından Zeytin Çekirdekleri Korosu katılımcılara müzik ziyafeti verdi.

Vali Yazıcı, "Tarih; Ayvalık'ta "

Toplantıda konuşan Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı, Balıkesir'de tarihi ve kültürel varlıklara tüm kurumların ellerinden gelen tüm gayretleri göstererek sahip çıkmaya çalışmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Yıllar önce bir kaymakam adayıyken, devletimiz bizi Fransa'nın başkenti Paris'e göndermişti. Paris gerçekten tarihi bir şehir. Ama 10-15 kilometre uzağında da gökdelenlerin olduğu, iş merkezlerinin bulunduğu modern bir şehir daha kurulmuş. Daha sonra Anadolu'ya döndüğümde hep şunu düşünmüşümdür; Bunu Fransızlar yapabiliyorsa, biz niye yapmıyoruz. Biz niçin; İstanbul'un, Bursa'nın, tarihi şehirlerimizin ve beldelerimizin orta yerine camisinin tepesine, orada müze görünümlü güzelim evlerin üzerine ucube yapıları neden dikeriz? Neden, şehrin bütün kimliğini yaptığımız 4-5 tane apartmanla alır götürürüz? Ben buna hiçbir zaman anlam veremedim. Bunu herhalde rantla, parayla izah etmeye çalıştık. Ama izah edemedik. Kendimizi kandırdık. Şimdi geldiğimiz noktada güzel şeyler oluyor. Örneğin Ayvalık, ülkemizin nadide güzelliklerini içinde barındıran bir beldemizdir. Çarşı ve sokağında dolaşırken gerçekten mutlu olacağınız bir kenttir. Çünkü tarih burada. Güzellikler burada. Safranbolu'ya gidiyorsunuz. O yöreyi gezerken, insan ayrı bir haz alıyor. Dolayısıyla tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmamız gerekiyor" dedi.

Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer'in Türkiye'nin en büyük sosyal sorumluluk projesi olarak hayata geçirdiği 4 yıldan bu yana sürdürülen ve 2 bin civarındaki kırsal kesimde yaşayan çocuklarla oluşturduğu Zeytin Çekirdekleri Müzik Topluluğu'nun verdiği mini konser katılımcılar tarafından büyük bir memnuniyetle karşılandı.

Günboyu İTÜ-Özyeğin Üniversitesi mimari çalışmaları da Halil Başyazgan Kültür Merkezi'nde sergilendiği gözlenen toplantıda konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Başkan Gençer "Kıyı Kenti Ayvalık'ta Doğal-Kültürel Mirasın Korunması" adını taşıyan bir de sunum yaptı.

Konuşmasında, Ayvalık'ın sulak alanlarının ve birçok kuşa yuva olan lagünlerin imara açılmaya çalışılmasından duyduğu üzüntüyü ifade etti.

Ayvalık'ın tarihi ve kültürel kimliği hakkında bilgiler veren Başkan Gençer, ilçedeki 2 binin üzerinde tarihi taş binanın bulunduğuna işaret ederek, bu binaların birçoğunun elden geçirilmesi gerektiğini ve bu konuda da AK Parti hükümetinin mutlaka Ayvalık'a destek vermesi gerektiğine işaret etti.

Balıkesir Valisi Yazıcı ile Büyükşehir Belediye Başkanı Kafaoğlu'dan da özellikle Ayvalık'ın alt yapısı konusunda tam destek isteyen Başkan Gençer, Kafaoğlu'dan ilçenin kanalizasyonu ve su drenajları hakkında destek sözünü almayı da ihmal etmedi.

Ayvalık'ın kültürel değerlerinin korunmasının yanı sıra ilçedeki turizmin tarım ile birlikte yürütülmesi için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini ifade eden Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ilçenin UNESCO'nun Kültürel Mirasları Listesi'ne geçicide olsa girebilmesinde destek verenlere teşekkür etti.

Toplantı 10 dakikalık aranın ardından yapılan panel ile devam etti.

Panelde; ÇEKÜL Kent Çalışmaları Kordinatörü Mimar Alp Arısoy, "Yasallaşma Sürecindeki Kentsel Tasarım Rehberlerinin Oluşturulmasında Temel Noktalar" adını taşıyan bir sunum yaptı.

Panelde; İstanbul Üniversitesi Prchistorya Anabilim Dalı - Prof. Dr. Necmi Karul da, "Arkeolojik Alanlarda Yeni Denemeler: Arkeoparklar" konusunda katılımcılara brifing verdi.

Panel; ÇEKÜL Vakfı Başkanı/TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen kapanış konuşmalarıyla sona erdi.

Ayvalık'ta düzenlenen Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısı, Ayvalık Belediyesi'ne ait Paşalimanı Sosyal Tesislerinde verilen öğle yemeğinin ardından konukların ilçe merkezindeki restorasyonu tamamlanan Ayazma Kilisesi'nin yanı sıra, Camlı Kahve, Hayrettin Paşa Camii, Aya Tiriada Kilisesi, Şeytan'ın Kahvesi, Çınarlı Camii, At Arabacılar Meydanı, Cunda Nejdet Kent Kütüphanesi ve Alibey Taksiyarhs Kilisesi gibi kültürel varlıklara yönelik kent inceleme gezisi ile sona erdi.

Kurt, "Bakanlığımız tarihi ve kültürel değerleri koruyor"

Tarihi Kentler Birliği Bölge toplantısı ile ilgili muhabirimize açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Türkiye'de tarihi değerlerin korunmasını kurumsal olarak Kültür Bakanlığı tarafından yapıldığına işaret ederek, "Türkiye'de bugüne kadar korumayla ilgili olarak yapılan tüm işlere öncülük yapan, yol gösteren ve ışık tutan bakanlığımızdır. Biz, belediyelerimizin yanı sıra Tarihi Kentler Birliği olarak onlara yardımcı olmak ve onlarla işbirliği yapmak, kısacası; kültüre mirasların korunması için buradayız. Ayvalık'ta bulunmaktan ve Tarihi kentler Birliği üyeleriyle birlikte olmaktan son derece mutluyum" diye konuştu.

Kafaoğlu, "Bizi biz yapan bu değerlerimizden kopmamamız gerekir"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu da muhabirimize yaptığı açıklamada, Tarihi Kentler Birliği toplantısının Ayvalık'ta düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bu toplantıya katılabilmek için dün Kilis ve Afrin'de yaşayan vatandaşlarımıza moral verebilmek için gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizden dönerek yetiştik. Ben öncelikle, bu programa ev sahipliği yapan Ayvalık Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Tarihimiz önemlidir. Tarihine ve kültürüne sahip çıkmayan milletlerin geleceği olamaz. O yüzden de bu zirveyi önemsiyorum. Özellikle de bu zirveye katılan belediye başkanlarının tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmaları ve daha aktif rol almalarını ve tarihi eserlerimizle, bizi biz yapan değerlerimize sahip çıkmalarını istiyorum. Çünkü bir millet, tarihi ve kültürüyle diğerlerinden ayrılır. Bizi biz yapan bu değerlerimizden kopmamamız gerekir ve bu değerleri gelecek nesillere de aktarmamız, taşımamız gerektiğine inanıyorum" diyerek, organizasyonun hayata geçmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

"Bir toplum için en önemli unsur; kimliğidir"

Tarihi Kentler Birliği toplantısına katılan ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve Tarihi Kentler Birliği Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen de muhabirimize yaptığı açıklamada, "Bir ilin yöneticileri, yapılan toplantının başlığına uygun bir düzenleme yaparlarsa verimliliğin daha çok arttığına işaret ederek, "Tarihi Kentler Birliği encümeni bu yılın ilk toplantısını Ayvalıkta düzenlemeyi kararlaştırmasının ardından Marmara ve Ege Bölgelerinden ilgili belediyelerimizin bir araya gelmesini ve Ayvalık'ın da bunu çok iyi bir şekilde karşılayacağına inanmıştık. Bu doğrultuda ikili bir çalışma yapıldı. Bu çalışmalardan bir tanesi merkezdeki arkadaşlarımızla, Ayvalık'ta bu konuya önem veren arkadaşlarımız çok iyi bir çalışma gerçekleştirdiler. Bu toplantı bu yılın ilk bölge toplantısıydı. Ayvalık çok bozulmamış ve kimliğini korumuş bir kenttir. Bu toplantıda Ayvalık'ı örnek alarak, bu güzel ilçenin çok yönlülüğünü vurgulamak istedik. Türkiye'nin kıyı kentlerinde kültürel alışveriş, tarihin ilk yıllarından bu yana hep var olmuştur. Anadolu'nun değişik yerlerinden ve bu bölgeden gelen arkadaşlarımızın bu coğrafyanın derinlikli bir tarihinin olduğunun algılanması lazım. Arkeolojik değerlerin yeni yöntemlerle nasıl diri kalabileceğinin görünmesi lazım. Olanaklar dahilinde de bu örneklerle bu yolu daha kolay aşmaları lazım. Çünkü bir toplum için en önemli unsur kimliğidir. Bu kimliği bilmeden duyumsamadan hareket edebilmek bana göre doğru değildir."diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim