• BIST 9644.77
  • Altın 2497.745
  • Dolar 32.5886
  • Euro 34.8498
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

12 Yıl Süren 'SSK'ya Fahiş Fiyatla İlaç Alımı' Davasında Karar Çıktı

12 Yıl Süren 'SSK'ya Fahiş Fiyatla İlaç Alımı' Davasında Karar Çıktı
"SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı" davasında eski Roche Genel Müdürü Faruk Yöneyman ve SSK yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10 sanık, 4'er yıl 2'şer ay hapis cezası aldı.

Bundan 12 yıl kadar önce başlayan Roche davasında karar duruşması bugün görüldü. İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada karar çıktı. Bir kısım sanık ve avukatlarının katıldığı duruşmada, savcı daha önce verdiği mütalaayı yineledi. Mahkeme heyeti son savunmaları ve talepleri aldıktan sonra, karar için kısa bir ara verdi.

SSK YÖNETİCİLERİ DE CEZA ALDI

"SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı" iddiasıyla yargılanan Eski Roche Müstahzarları Sanayi AŞ Genel Müdürü Faruk Yöneyman, eski SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat'ın da aralarında bulunduğu 10 sanık, "ihaleye fesat karıştırmak ve bu suça iştirak etmek" suçundan 4'er yıl 2'şer ay hapis cezasına çarptırıldı.

İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesindeki karar duruşmasına, tutuksuz sanıklar Ahmet Sarıbay, Mehmet Burak, Ümit Ceylan, Azmi Arslan, Nazmi Celal Güler ile müşteki sanık Veysi Mungan ve tarafların avukatları katıldı.

SON SÖZLERİ SORULDU

Davaya ilişkin son sözleri sorulan sanıklar, beraatlerini talep etti.

Sanık avukatları da müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini ya da davanın zaman aşımı nedeniyle düşürülmesini istedi.

HAPİS CEZASI ALDILAR

Dosyayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanıklar Orhan Canbolat, Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Nazmi Güleyüpoğlu, Gülşen Terakye'yi "ihaleye fesat karıştırmak", sanıklar Faruk Yöneyman, Gökhan Demir, Tahir Ünsal, Ahmet Sarıbay, Burak Mehmet Sarıbay'ı "ihaleye fesat karıştırma suçuna iştirak" suçlarından 5'er yıl hapis cezasına mahkum etti. Heyet, sanıkların yargılamadaki tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezalarını 4'er yıl 2'şer aya indirdi.

GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU ZAMANAŞIMINA UĞRADI

Mahkeme, sanıklar Orhan Canbolat, Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Nazmi Güleyüpoğlu, Gülşen Terakye, Sait Ersoy, İhsan Yener Kaya, Zehra İnci Koyuncu, İsmail Şeref Sümer, Azmi Arslan, Nazmi Celal Güler hakkında "görevi kötüye kullanmak" suçundan açılan davanın, zaman aşımından düşürülmesine karar verdi.

Sanıklar Sait Ersoy, İhsan Yener Kaya, Zehra İnci Koyuncu, İsmail Şeref Sümer, Azmi Arslan, Ümit Ceylan ve Nazmi Celal Güler'in "ihaleye fesat karıştırma" suçundan "yeterli ve inandırıcı delil elde edilemediği" gerekçesiyle ayrı ayrı beraatlerini kararlaştıran heyet, müşteki sanık Veysi Mungan hakkında daha önce beraat kararı verildiğinden yeniden karar vermeye yer olmadığına hükmetti.

İDDİANAMEDEKİ SUÇLAMALAR 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, bir ihbar üzerine 2004 yılında SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı iddiasına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında, aralarında SSK'nın yöneticileri ile Roche ilaç firmasının sorumluları hakkında iddianame hazırlanmıştı.

İddianamede, eski Roche Müstahzarları Sanayi AŞ Genel Müdürü Faruk Yöneyman, eski SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat'ın da aralarında bulunduğu 18 sanığın "görevi kötüye kullanmak" ve "ihaleye fesat karıştırmak" suçlarından cezalandırılmaları talep edilmişti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim