• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

12. Kadir HAS Ödülleri Sahiplerini Buldu

12. Kadir HAS Ödülleri Sahiplerini Buldu
Bu yıl 12. kez sahibi bulan Kadir Has "Üstün Başarı Ödülü" kanser, nanoteknoloji, doku mühendisliği ve biyokoruma alanlarındaki önemli buluşları ile...

Bu yıl 12. kez sahibi bulan Kadir Has "Üstün Başarı Ödülü" kanser, nanoteknoloji, doku mühendisliği ve biyokoruma alanlarındaki önemli buluşları ile Prof. Dr. Mehmet Toner'e, "Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü" ise kanser hücrelerinin metabolizması ve besinlerle ilişkisi konusunda yürüttüğü başarılı çalışmaları ile Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy'a verildi.

Kadir Has Üniversitesi tarafından üniversitenin kurucusu, işadamı Kadir Has'ın ismini yaşatmak üzere verilen Kadir Has Ödülleri'nin bu yılki konusu "Doğa ve Yaşam Bilimlerinde Gelişmeler" olarak belirlenmişti. Değerlendirme Kurulu'nun çalışmaları sonucu, Massachusetts General Hospital Bio Micro Electro Mechanical Systems (BioMEMS) Resource Center ile Harvard Medical School Biomedical Engineering Research and Education Program for Physicians direktörlüğü görevlerini yürüten Prof. Dr. Mehmet Toner "Üstün Başarı Ödülü"ne, Rockefeller Üniversitesi öğretim üyesi ve Laboratory of Metabolic Regulation and Genetics direktörü Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy ise "Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü"ne layık görüldü.

ÖDÜL ALAN İSİMLERİN ÇALIŞMA ALANLARI NELER?

Prof. Dr. Mehmet Toner, mühendislik ve tıp alanlarını birbirine bağlayarak, kanser, nanoteknoloji, doku mühendisliği ve biyokoruma alanlarındaki çığır açan buluşları, uzun yıllardır en üst düzey akademik dergilerde yayınladığı çok sayıdaki makalesi, önde gelen üniversitelerdeki başarılı öğretim üyeliği ve öğretim üyesi yetiştirmedeki üstün gayretleri nedeniyle ödüle layık görüldü. Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy ise kanser hücrelerinin metabolizması ve besinlerle ilişkisi konusunda yürüttüğü başarılı çalışmaları ile biyoloji ve tıp alanını birleştiren buluşları ve yayınladığı çok sayıdaki makalesi ile gelecekte alanında önde gelen bilim insanlarından biri olacağına dair bıraktığı kuvvetli izlenim nedeniyle ödül almaya hak kazandı.

'KADİR HAS BEY, ABİMİZ GİBİYDİ'

Üstün Başarı Ödülü'nü alan Harvard Medical School Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Toner duygularını şu şekilde ifade etti: "Saygıdeğer işadamı ve Türkiye'nin önemli kişilerinden Kadir Has Bey'i hepimiz abi gibi benimserdik. Hayatımız onun yaptıklarını duyarak, görerek ve izleyerek geçti. Kendisi Türkiye'ye büyük katkılar sağlamış kalbi büyük bir insandı. O yüzden bu ödülü Has Ailesi'nden almak benim için çok büyük bir gurur.'

TÜRKİYE'DEN İLK ÖDÜL

Gelecek Vadeden Bilim İnsanı Ödülü'nün sahibi olan Rockefeller Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kıvanç Birsoy ise aldığı ödülün çok değerli olduğunu ve Türkiye'de aldığı ilk ödül olması sebebiyle ayrı bir öneme sahip olduğunun altını çizdi. Genç bir bilim adamı olduğunu ifade eden Birsoy, "Verilen ödül, Kadir Has'ın ve bu üniversitenin genç bilim adamlarına ne kadar değer verdiğini gösteriyor ve bu gerçekten çok mutluluk verici. Şu anda New York'ta Rockefeller Üniversitesi'nde asistan profesör olarak çalışıyorum. Araştırmalarımız daha çok kanser ve kanserin besinlerle ilişkileri yönünde. Kanser dünyanın her yerinde çok problemli bir hastalık. Pek çok insan buna yakalanıyor. Kendi ailemde de bu sorunla uğraşmış insanlar var. Benim laboratuarımın ana öğelerinden bir tanesi ise kanserin kemoterapi, radyoterapi gibi nispeten yan etkisi çok olan tedavi yöntemlerinin yanında besinsel tedavilerle de nasıl uğraşabileceğimizi gösteren konular hakkında" diye konuştu.

ÖDÜLLERİN AMACI BİLİME DESTEK VERMEK

Gerçekleştirdikleri 12. Ödül töreninin çok önemli olduğunu dile getiren Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Nuri Has, "Bu ödülleri vermeye Kadir Bey'in sağ olduğu zamanlarda, 12 yıl önce karar verdik. İlk 3 ödül töreninde Kadir Bey de aramızdaydı. Bu ödülleri vermemizdeki asıl amaç tabi ki bilimi, bilim adamlarını desteklemek. Bir diğer amacımız ise Kadir Has isminin bilimle, eğitimle anılan, bu kavramlarla özdeş bir isim olması ve bunun gelecek nesillere de aktarılması" dedi.

'ÖDÜLLERİMİZ, MARİFET İLTİFATA TABİDİR ANLAYIŞI İLE SAHİPLERİNİ BULUYOR'

Bu yılki ödüllerin alanlarında çok önde olan 2 bilim insanına verildiğini vurgulayan Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Biz Kadir Has Ödülleri'ni "Marifet iltifata tabidir" anlayışı çerçevesinde, bilimin, ilerlemenin desteklenmesi gerektiğine inandığımız için veriyoruz. Bu çerçevede baktığınızda yıllar içerisinde verdiğimiz ödüllerin değeri, ödülü alan kişilerle artıyor. Bugün de özellikle disiplinler arası çalışmalar yürüten, farklı disiplinlerdeki bilgi ve becerilerini bir araya getiren iki kişiye ödüllerimizi verdik. Önümüzdeki yıllarda da bu süreç ve çabamız devam edecek" diye konuştu.

12. Kadir Has Ödülü Değerlendirme Kurulu'nda bulunan isimlerden Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil ise günün anlam ve önemine ilişkin duygularını şu şekilde dile getirdi: "Burada olmamızın nedeni Sayın Kadir Has'ın ölümünün 9'uncu senesi ve onun onuruna üniversite bünyesinde de her sene verilen Kadir Has Ödülleri'nin 12'incisinin verilmesi. Bu hem üniversite camiası hem de ülkemiz için önemli bir tören. Çünkü bilimi en üst düzeyde icra eden insanlar, burada motive ve takdir ediliyor" ifadelerinde bulundu.

12. Kadir HAS Ödülleri Sahiplerini Buldu

12. Kadir HAS Ödülleri Sahiplerini Buldu

12. Kadir HAS Ödülleri Sahiplerini Buldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim