• BIST 9693.46
  • Altın 2509.823
  • Dolar 32.5759
  • Euro 34.7692
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 18 °C

12. Çin Ulusal Halk Kongresi başladı

12. Çin Ulusal Halk Kongresi başladı
Çin'in parlamentosu olarak da bilinen en önemli yasama organı 12. Çin Ulusal Halk Kongresi toplantıları başladı.

Çin'in parlamentosu olarak da bilinen en önemli yasama organı 12. Çin Ulusal Halk Kongresi toplantıları başladı. 

Çin'in başkenti Pekin'deki Tiananmen Meydanı'nda bulunan Büyük Halk Salonu'nda yapılan toplantılara, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Kıçiang'ın yanı sıra ülkedeki tüm bölge ve etnik unsurları temsilen 3 bin'e yakın delege katıldı. Toplantıya, 1 Mart'ta Yünnan eyaletinin başkenti Kunming'deki tren istasyonunda meydana gelen saldırıda yaşamını yitiren 29 kişi için saygı duruşunda bulunuldu.

Kongrenin açılışında hükümetin çalışma raporunu sunan Başbakan Li Kıçiang, Çin ekonomisinin sert iniş yapacağına dair spekülasyonlar yapıldığını belirterek, buna yanıt olarak hükümetin, proaktif mali politika ve ihtiyatlı para politikası yürüttüğünü ifade etti. Li, toplantıda sunduğu 35 sayfalık raporunda hükümetin 2014 hedeflerine ilişkin hedeflerini açıkladı.

2014'ün iç dış faktörlerin yoğun ve kompleks bir ortam olduğunu ifade eden Li, dünya ekonomisinin toparlanma sürecinin halen istikrarsızlık ve belirsizlikle karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Li, ülkesinin 2014 yılındaki ekonomi ve sosyal kalkınma hedeflerine vurgu yaparak, GSYH hedefinin yüzde 7,5 seviyelerinde olacağını belirtti.

Çin ekonomisinin enflasyon hedefinin yüzde 3,5 seviyelerinde olduğunu kaydeden Li, 2014’te kentlerde 10 milyon istihdam oluşturacaklarını söyledi. Li, ayrıca kentlerde kayıtlı işsizlik oranı hedefinin yüzde 4,6’yı aşmamasını hedeflediklerini kaydetti.

Başbakan Li ayrıca maliye ve vergi sistemlerinin reformlarına birincil derecede öncelik vereceklerinin altını çizdi.

Çin ekonomisinin dinamo motorlarından olan dış ticaret hakkında da değerlendirme yapan Li, ülkenin toplam ithalat ve ihracatının bu yıl yüzde 7,5 oranında büyümesini öngördüklerini belirtti. Li, ihracat politikalarını istikrarlı tutarak geliştireceklerini kaydederek, gümrüklemede kolaylaştırmayla ilgili reformu da hızlandıracaklarını söyledi.

Li, ayrıca piyasanın kaynakların tahsisinde belirleyici rol oynayacağını vurguladı.

Çevre sorunları

Hava kirliliğinin ülkenin birçok bölgesini etkilediğini söyleyen Li, bunun “büyük bir soruna” dönüştüğünü vurguladı. Başbakan Li, kirliliği karşı "savaş ilan" ettiklerini ve "boğucu" kirliliğin büyük bir çevre ve sağlık kaygısına dönüştüğünü belirterek, hükümetin, hava kirliliğinin önlenmesi ve kontrolü adına mega kentlerde sıkı tedbirler alacağını dile getirdi. 

Li, havadaki PM 10 ve PM 2,5 emisyonlarının azaltılması için çalışmalarda bulunacaklarını belirterek, bu anlamda endüstriyel yapıları geliştirieceklerini, enerji verimliliğini artıracaklarını, araçların egsoz emisyonlarını azaltacaklarını söyledi. Li, ayrıca hava kirliliğini "verimsiz ve anlayışsız kalkınma modeline karşı doğanın kırmızı alarmı" olarak tanımladı.

Bu yıl 50 bin kömür yakıtlı ocağı kapatacaklarını söyleyen Çin Başbakanı Li, altı milyon yüksek emisyon üreten eski aracın trafikten men edileceğini ve dizel yakıt tüketiminde dördüncü nesile geçileceğini kaydetti.

Başbakan Li, ayrıca tarım üretimi ve kırsal kesimdekilerin gelirlerinin artırılmasıyla ilgili artan sorunlara vurgu yaparak, halkın yerleşim, gıda ve ilaç güvenliği, sağlık hizmetleri, gelir dağılımı ile ilgili memnuniyetsiz olduğunu ifade etti. 

Hükümet harcamalarına denetim

Başbakanı Li Kıçiang, ayrıca ülke genelindeki tüm yerel yönetimlerin ekonomik hareket etmesi ve “kemerlerini sıkması” yönünde çağrıda bulundu. Merkezi hükümetin, yerel yönetimleri sıkı denetim altında tutacağını ifade eden Li, yerel yönetimlerin yeni bina inşasından, çalışan sayılarının azaltılmasına kadar birçok konuya ilişkin görüşlerini dile getirdi.

Li, ayrıca yurt dışı ziyaretlerle ilgili harcamalar, resmi araçların kullanımı, resmi konuk ağırlama gibi harcamaların azaltılacağını söyledi. Ülke genelinde denetim mekanizmasını geliştireceklerini söyleyen Li, kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere denetimlerini artıracaklarını ve yapılan denetimlerin kamuoyuyla paylaşılacağını ifade etti.

Yolsuzlukla mücadele ve mevcut yolsuzluk dosyalarının kesin bir şekilde soruşturulacağını belirten Li, sorumluların yasalar çerçevesinde cezalandırılacaklarını söyledi.

Kongre öncesinde etnik unsurları temsilen gelen delegeler geleneksel kıyafetleriyle renkli görüntüler oluştururken, halka kapatılan Tiananmen Meydanı ile bölge genelinde yoğun güvenlik önlemleri dikkati çekti.

Çin'in en üst düzey yasama organı Çin Ulusal Halk Kongresi'nde geçen kasımda ÇKP'nin aldığı reform kararları olmak üzere birçok konu karara bağlanacak.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim