• BIST 8718.11
  • Altın 2244.661
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1498
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

103 yaşındaki Kıymet öğretmene vefa ziyareti

103 yaşındaki Kıymet öğretmene vefa ziyareti
Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaşayan ve 40 yıl edebiyat öğretmenliği yapan 103 yaşındaki Kıymet Gazez, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile görüşmesinde...

Balıkesir'in Gönen ilçesinde yaşayan ve 40 yıl edebiyat öğretmenliği yapan 103 yaşındaki Kıymet Gazez, Balıkesir Valisi Ersin Yazıcı ile görüşmesinde öğrencilik yıllarında yanına kadar gelen Atatürk'ün elini öpemediği için hala pişmanlık duyduğunu söyledi.

Vali Ersin Yazıcı,103 yaşındaki emekli öğretmen Kıymet Gazez'i Gönen'deki evinde ziyaret etti. Uzun yıllar eğitim camiasına hizmet eden ve binlerce öğrenci yetiştiren Kıymet öğretmene çiçek takdim eden Vali Yazıcı, "Sizlere hizmetlerinizden dolayı teşekkür ediyorum" dedi. Vali Yazıcı'ya anılarını anlatan Kıymet öğretmen, ziyareti nedeniyle çok mutlu olduğunu belirterek; "Balıkesir'e yapacağınız hizmetlerde sizlere başarılar diliyorum. Beni evimde ziyaret ederek onurlandırdınız" dedi.

Öğretmenliğin bir ömür boyu sürdüğünün altını çizen Vali Yazıcı, "Öğretmenlik, insanlık tarihinin en kutsal ve ölümsüz mesleğidir. Öğretmenler, insanların kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayan, gençleri hayata hazırlayan ve toplumun sürekli önünde giden gönül erleridir. Öğretmenlik mesleği, her şeyden önce bir ideal, gaye ve hizmet mesleğidir. Öğretmenlik, bedeli hiçbir maddi karşılıkla kıyaslanmayacak kadar saygın; sınırları, okul ve sınıf duvarları ile tarif edilemeyecek kadar ağır sorumluluk isteyen; sevgi ve fedakârlık üzerine kurulu, özel ve kutsal bir meslektir ." dedi.

Eğitim sisteminin temel taşını oluşturan öğretmenliğin dünyanın her ülkesinde onurlu ve itibarlı bir meslek olduğunu ifade eden Vali Yazıcı, "Türk toplumunun bugünlere gelmesinde emeği geçen ve hizmetleri toplumun tüm bireylerince övgüyle anılan öğretmenlerimizi minnetle hatırlamaktayız. Bu kutsal bayrak yarışında eğitim meşalesini halen elinde tutan ve genç kuşakların öz değerlerine sahip çıkarak, Balıkesir'imizin eğitimine büyük bir özveriyle katkıda bulunan değerli öğretmenlerimizi takdir duygularıyla selamlıyorum."dedi.

Atatürk ile karşılaştı

Emekli öğretmen Kıymet Gazez'e Vali Ersin Yazıcı'nın yaptığı anlamlı ziyarette güzel anlar yaşandı. Ziyarette Kıymet öğretmenle sohbet edilerek anıları dinlendi. Gönen ilçesinde 1915'te doğan ve 40 yıl edebiyat öğretmenliği yapan Kıymet Gazez de Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile iki kez karşılaştığını belirtti. İlk karşılaşmasının 1932 yılında Balıkesir'de, Kız Ortaokulunun üçüncü sınıfında öğrenciyken gerçekleştiğini belirtirken Gazez, şunları söyledi: "Sınıfımızda 16 kız vardı. O gün, okulumuza Atatürk'ün geleceği söylendiğinde hepimiz çok heyecanlandık. Derslere ara verildi ve Atatürk'ü beklemeye başladık. Benim masam, pencerenin yanındaydı. Atatürk'ten önce onun gri renkli köpeği sınıfa girip şöyle bir dolaşarak, çıktı. Ardından gri renk bir sivil takım elbiseyle Atatürk, sınıfımıza girdi. Selâm verip bizlere gülümsedikten sonra arkaya, benim masamın yanına gelerek, arkasını cama dayadı. Bir arkadaşımızı tahtaya kaldırdı. Bir ara elini, masamın üzerine koydu. O anda uzanıp elini öpmek istedim, ancak cesaret edemedim. Bir süre sonra da sınıfımızdan ayrıldı. Bugün, hâlen neden Atatürk'ün elini öpemediğime üzülüyorum. Bundan bir sene sonra, Cumhuriyet'in 10. yılında Bursa Öğretmen Okulu öğrencisi iken okulun izcisi olarak Ankara'ya gittim. O gün Atatürk, kurmaylarının da bulunduğu bir araçla stadyuma giderken çok yakınımızdan geçti. Elimi uzatsam ona dokunabilecek kadar yakındım"

Doğum yeri olan Gönen'in düşman işgalini ve kurtuluşunu gördüğüne işaret eden Gazez, şunları anlattı: "İşgal yıllarında, Gönen'de bir Rum Mahallesi ve Rum Kilisesi vardı. Yunan askerlerinin kışlası bulunuyordu. Rumlarla Yunanlıların astıkları astık, kestikleri kestikti. Gönen Müftüsü, Kurtuluş Savaşı'yla ilgili vaaz verdi diye tırnakları sökülerek, işkenceyle öldürüldü. Bir gece Rumlarla Yunanlılar, Gönen'de Türk katliamı yapmaya karar verdiler. Müslümanların yaşadığı evlerin kapılarına, kireçle çarpı işareti koydular. O gece, tüm komşular, bizim evde toplandılar. Kadınlar, korkudan birbirlerine sarılarak ağlaşıyordu. Ben, annemin kucağındaydım. Annemin, korkudan titrediğini hissediyordum. Namazlar kılınıyor, dualar ediliyordu. Hava kararırken, ilçede silah sesleri duyuldu. Balıkesir'den gelen Kuva-yi Milliye güçleri, ilçemize girerek bizleri kurtarmış, Yunanlıları yok etmişti. Sabaha karşı minarelerimizden okunan ezanlar, kurtuluşumuzu müjdeliyordu. Yine hiç unutmuyorum, Yunanlıların, ilçemizden yok edilmesinin ardından Zeytullah ismindeki kişi, bugünün Darüşşafaka kurumu gibi bir "Öksüzler Yurdu" açtı. Kurtuluş Savaşı'nda babalarını yitiren çocuklar, bu yurtta barındırılarak okutulup meslek sahibi yapıldılar." dedi.

Gazez, yeni nesil öğretmenlere de, şartlar ne olursa olsun mesleklerini ve çocukları sevmelerini öğütledi.

Ziyarette Vali Ersin Yazıcı'ya Gönen Kaymakamı Faruk Bekarlar ile İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız eşlik etti.

103 yaşındaki Kıymet öğretmene vefa ziyareti

103 yaşındaki Kıymet öğretmene vefa ziyareti

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim