• BIST 9548.09
  • Altın 2498.785
  • Dolar 32.4956
  • Euro 34.5451
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 25 °C

101 Kahraman Torunu Türkiye’ye Geliyor

101 Kahraman Torunu Türkiye’ye Geliyor
Çanakkale'de 101 yıl önce düşmana karşı savaşan Balkanlardaki Osmanlı tebasının çocukları ve torunlarının, atalarının kahramanlık destanı yazdığı...

Çanakkale'de 101 yıl önce düşmana karşı savaşan Balkanlardaki Osmanlı tebasının çocukları ve torunlarının, atalarının kahramanlık destanı yazdığı toprakları görme talebi karşılık buldu. Kahraman Mehmetçiklerin torunları Eyüp Belediyesi'nin katkılarıyla 2-8 Mayıs tarihlerinde Çanakkale'yi ziyaret edip dedelerine Fatihalar okuyabilecek.

Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Eyüp Belediyesi tarafından desteklenen, Uluslararası Çanakkale Buluşması projesi kapsamında, Balkanlardan gelip Çanakkale'de şehit ve gazi olan Osmanlı tebaasının torunları, 101 yıl sonra dedelerinin kanlarını döktüğü topraklara gelecek.

Balkan Savaşlarından sonra Osmanlı İmparatorluğu'nun bölgeden çekilmesine rağmen 1915'te Çanakkale Savaşı başladığında duyarsız kalmayan Balkan halkı, yardım etmek için Çanakkale cephesine gelmişti. Çanakkale'ye gelenlerin büyük çoğunluğu şehit olurken çok az bir kısmı geri dönebilmişti. Vatanlarını bırakıp Osmanlı'yı savunmak için can veren bu kahramanların torunları binlerce Anzak'ın her yıl Çanakkale'ye geldiğini ve dedelerini andıklarını ancak kendilerinin maddi imkansızlıklar sebebiyle Çanakkale'ye gelemediklerini ve en azından dedelerinin can verdiği toprakları görmek istediklerini belirtmişlerdi. Bunun üzerine, tarihi bir sorumluluk olarak Uluslararası Çanakkale Buluşması projesi hayata geçirildi.

Bu kapsamda, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Kosova, Makedonya, Karadağ, Arnavutluk'tan 101 şehit ve gazi yakını, 2-8 Mayıs'ta Türkiye'ye gelecek. Çanakkale kahramanlarının torunları, Eyüp Sultan Camii'nde mehter takımı ile karşılandıkan sonra namaz kılıp Başkan Aydın'ın misafiri olacak. Eyüp Belediyesi katkıarıyla İstanbul'da tarihi ve turistik yerleri de gezecek olan Çanakkale kahramanlarının torunları daha sonra Çanakkale'ye giderek dedelerinin şehit olduğu toprakları görecek ve dedelerinin mezarları başında dualar edecekler. Kafile daha sonra Ankara'da konferans ve panellerle gençlerle buluşacak ve "dedelerinin niçin savaşa katıldıklarını, vatana duydukları hasreti ve Türkiye sevgisini" anlatacak.

101 Kahraman Torunu Türkiye’ye Geliyor

101 Kahraman Torunu Türkiye’ye Geliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim