• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

100 TL'lik üretimin 3 TL'si savunmadan

FNSS Savunma Sistemleri AŞ İş Geliştirme Müdürü Caner Eryiğit, Türkiye'deki her yüz liradan yaklaşık 2 ila 3 lirasının Türk savunma sanayisi tarafından üretildiğini söyledi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Malzeme Bilimleri Topluluğunca SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Savunma Sanayi 2013 Semineri'nde konuşan Eryiğit, FNSS Savunma Sistemleri AŞ'in Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) zırhlı muharebe aracı ihtiyacını karşılamak için 1989 yılında kurulduğunu anlattı.

Eryiğit, savunma sanayisinin diğer ülkelerin organizasyonlarına bırakılamayacak kadar kritik önem taşıdığının bilincinde olduklarını kaydederek, FNSS'in bu kritik boşluğu doldurmak için kurulduğunu ifade etti.

İlk kurulduklarında sadece bir fabrikada tek model muharebe tankı ürettiklerini aktaran Eryiğit, 2013 yılına gelindiğinde Türk sanayisinin gelişmesiyle firmalarının da geliştiğini dile getirdi.

"Artık birden çok projeyle 12 konfigürasyona kadar araç tasarlayabiliyoruz" 

Eryiğit, birden çok bölgede fabrikalarının faaliyet gösterdiğini belirterek, "Malezya, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Filipinler, Ürdün, Belçika, Mısır, Amerika ve Katar gibi diğer müttefik ordularla çalışıyoruz. Bir ülkenin savunma sanayisini karşılayabileceği birçok model ve araç üretiyoruz. Artık birden çok projeyle 12 konfigürasyona kadar araç tasarlayabiliyoruz" diye konuştu.

Firmanın kurulduğu dönemde yabancı mühendislerin projeleriyle faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Eryiğit, şu an ise Türk mühendisler tarafından yürütülen proje ve tasarımlarla üretim yaptıklarını vurguladı.

Savunma sanayisinin nitelikli iş gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade eden Eryiğit, "Stratejik olarak TSK'nın araç ihtiyacını Türkiye'de karşılamak istiyoruz. Bunun için daha fazla mühendise ihtiyaç var. Savunma sanayisi firmaları geliştikçe TSK'nın tüm kara aracı ihtiyacını karşılayabiliyoruz. Türk şirketleri geliştikçe ihracat kapasitemiz de artıyor" şeklinde konuştu.

Savunma sanayisinin ekonomiye etkisinin çok yüksek olduğunu aktaran Eryiğit, "Türkiye'deki her yüz liradan yaklaşık 2 ila 3 lirası Türk savunma sanayisi tarafından üretiliyor. Savunma sanayisini dışarıda bırakırsak cebimizde yüz lira değil, 97 lira olur" ifadesini kullandı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim