• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 17 °C

10 milyon kişinin beklediği düzenleme çıkıyor!

10 milyon kişinin beklediği düzenleme çıkıyor!
TOBB’da gerçekleşen “Umem Beceri’10” projesi protokol ve ödül törenine katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Paketi ile ilgili olarak, "Bu milyonları ilgilendiren bir düzenleme" dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Güvenlik Paketi ile ilgili olarak, “Bu milyonları ilgilendiren bir düzenleme. Gerek sosyal güvenlik boyutu, gerek kamu çalışanları boyutu, gerekse çalışma hayatıyla ilgili 10 milyonları ilgilendiren konu başlıkları. Dolayısıyla Haziran’ın sonuna kadar çıkmasından yanayız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, TOBB’da gerçekleşen “Umem Beceri’10” projesi protokol ve ödül törenine katıldı. Bakan Çelik, imza töreninin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. “Sosyal Güvenlik Paketi Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı gibi bir söylenti var. Doğru mudur?” sorusuna Çelik, şu cevabı verdi:

"GÖRÜŞMELER TAMAMLANDI"

“Kamu çalışanları ile ilgili, sosyal güvenlik ile ilgili ve çalışma hayatıyla ilgili yani alt işveren uygulamaları, taşeron uygulamaları, kamu personeli ile ilgili toplu sözleşmelerde ele aldığımız bazı konular ve sosyal güvenlik ile ilgili yine önemli konuları içeren bir paket var. Bu tasarı taslağı ile ilgili taraflarla ve kurumlarla görüşmeleri tamamladık. Başbakanımıza arz edilmek üzere ve onunla yapacağımız değerlendirme ile son şeklini almış olacak.”

"SIK SIK MÜJDE DİYE YER ALIYOR, DOĞRU DEĞİL"

“Kamudaki taşeron işçilerin kadro taleplerine yönelik bir içeriği var mı?” sorusuna ise Çelik, “Bizim böyle bir ifademiz olmadı. Bunlar sık sık müjde diye yer alıyor. Bunlar doğru değil. Taşeron çalışanların yaşadıkları iş hukukuna aykırı bazı tablolar var. Bunları gidermeye dönük. Kıdem tazminatı alamıyorlar. Kamuda alt işverenin yanında çalışmasına rağmen kıdem tazminatından yoksun bir durumla karşı karşıyalar. Bunları düzenleyen, taşeron işçileri ile bizzat görüşerek onların sorunlarını aldık. Kamu işvereni olarak ve özel sektör olarak yaşananların tümünü görüşmeler içerisinde toparladık ve bir taslak ortaya çıktı. Nihai olarak Sayın Başbakanımızın talimatı ile Meclis’e sevkini bekliyor. Kamuda nerelerde alt işveren işçisi çalışacak, bir başka ifadeyle hangi alanlarda hizmet alımı yapılacak, bunları netleştiren bir düzenleme olacak” yanıtını verdi.

YARI ZAMANLI ÇALIŞMALAR

“Kamuda yarım zamanlı çalışma ile ilgili bir çalışma var mı?” sorusu üzerine ise Çelik, “Bunlar bizim tartışmalarda teklif edilen konular. Diyor ki; ben yarı zamanlı çalışmak istiyorum ama mevcut sistem buna müsaade etmiyor diyor. Bizim ortaya attığımız konular değildir” dedi.

"BÜTÜN TARAFLARIN BEKLEDİĞİ DÜZENLEMELER"

Gelir testine girmeyen işçilerin prim borcunun silineceğine dair bir soru üzerine Çelik, şunları söyledi: “Tasarı da var. Gelir testine girmeyen yaklaşık 3 milyon 300 civarında vatandaşımız var. Bunların şuanda prim borcu 7 milyarı aşmış durumda. Bunların gelir testine müracaatları ile ilgili bir süre verilecek ve hangi gruba giriyorlarsa ona göre prim tahsili yapılacak veya yapılmayacak. Çok kapsamlı düzenlemeler inşallah Meclis’ten geçer. Bütün tarafların beklediği düzenlemeler.”

Bir basın mensubunun “Paketle geçici iş ilişkisi tekrar gelecek mi?” sorusunu ise Çelik şöyle cevaplandırdı: “Geçici iş ilişkisi dediğimiz istihdam büroları ile ilgili durum kayıt dışılık. Özellikle evde çalışan kadınların durumu ve mevsimlik işçilerle ilgili yaptığımız değerlendirmelerde kayıt dışılıktan evde çalışanları kurtarmak. Özellikle bayanları ilgilendiren bir durumdur. Acaba onlar bu şekilde kayıt altına alınabilir mi diye bir teklif var ama tasarıda yer alır mı almaz mı bilemiyorum.”

"MİLYONLARI İLGİLENDİREN HABER"

“Sosyal Güvenlik Paketi, Meclis tatile girmeden yasalaşacak mı?” sorusuna Çelik, “Bu milyonları ilgilendiren bir düzenleme. Gerek sosyal güvenlik boyutu, gerek kamu çalışanları boyutu, gerekse çalışma hayatıyla ilgili 10 milyonları ilgilendiren konu başlıkları. Dolayısıyla Haziran’ın sonuna kadar çıkmasından yanayız” cevabını verdi.

 

Kamuda yarım gün çalışma dönemi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim