• BIST 9695.47
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 24 °C

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı
ANTALYA (İHA) – Antalya Kumluca'da bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nde güreşen develer rakipleriyle kıran kırana mücadele...

ANTALYA (İHA) – Antalya Kumluca'da bu yıl 10'uncusu gerçekleştirilen Geleneksel Deve Güreşi Festivali'nde güreşen develer rakipleriyle kıran kırana mücadele etti. Develeri ve kavgaya tutuşan rakiplerini ayırmak kolay olmadı.

Kumluca Kaymakamlığı, Kumluca Belediyesi ve Deveciler Derneği tarafından ortaklaşa organize edilen 10'uncu Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali yapıldı. Kumluca Belediyesi Karatepe Stadyumunda gerçekleştirilen 10'uncu Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali'ne, Kumluca'nın yanı sıra Demre, Antalya, Muğla, Aydın, Denizli ve İzmir'den aralarında Türkiye'nin en ünlü güreş develerinin yer aldığı yaklaşık 100 deve katıldı.

Duaların edilmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan güreşlerde, develer, rakipleriyle kıran kırana mücadele etti. Güreşlerde bazı develer rakiplerinden kaçarken, bazı develeri ise ayırmak isteyen görevliler zor anlar yaşadı. Bu sırada kavgaya tutuşan deve sahiplerini ise araya giren diğer deve sahipleri ve görevliler sakinleştirdi.

Güreşlerde tertip komitesi kupası için Germencik'ten Akınbey ile Kumluca'dan 1. Salihbey devesi karşı karşıya geldi. Ağalık kupası için ise Armutlu'dan Efsane Yağız Efe ile Söke'den Son Mohikan devesi, Belediye Başkanlığı kupası için Bodrum'dan Kanka ile Armutlu'dan Yağız Efe devesi kıran kırana güreş yaptı. Kaymakamlık kupası için ise Tire'den Gökçen Efe ile Germencik'ten 10 Numara develeri güreş yaptı.

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali'nde güreş ağalığını ise 40 bin lira bağışta bulunan iş adamı Ekrem Özen kazandı. Galip devenin seçilmediği güreşler sonunda kupa güreşi yapan tüm develerin sahiplerine protokol üyeleri tarafından kupaları verildi. Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, deve güreşlerinin bir yörük kültürü olduğunu ve bu kültürün yüzyıllardır sürdürüldüğünü söyledi.

Deve güreşleri sayesinde ilçede bir çok güzel hizmetin yapıldığına işaret eden Çetinkaya, "Bu yılki güreşlerimizden elde edilen gelir ile ilçemizin mobese sistemi yenilenecek. Ben bu güzellikleri bizlere yaşatan deve sahiplerine, tertip komitesine ve izlemeye gelen halkımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Kumluca Devecileri Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ahmet Karakuş da, 10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali'nin son yılların en güzel deve güreşlerinden birine ev sahipliği yaptığını söyledi.

Güreşleri, Kumluca Kaymakamı Polat Kara, AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Garnizon Komutanı Jandarma Yüzbaşı Gürcan Yıldırım, Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya, daire amirleri, mahalle muhtarları ve yaklaşık 3 bin güreşsever izledi.

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı

10. Geleneksel Kumluca Deve Güreşi Festivali Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim