• BIST 9458.27
  • Altın 2495.11
  • Dolar 32.5919
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 22 °C

1 milyon 200 bin kayısı ağacını don vurdu

1 milyon 200 bin kayısı ağacını don vurdu
Kahramanmaraş Elbistan bölgesi 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan gece ciddi oranda bir sıcaklık düşüşü yaşadı. Değişen hava meyve ağaçlarına ciddi oranda zarar verdi.

Kahramanmaraş'ın Elbistan ve çevresinde 29 Mart'ta sıfırın altına düşen sıcaklık, kayısı ağaçlarının tamamının dondan zarar görmesine neden oldu. Don olayının çiçek açan tüm kayısı ağaçlarını etkilediğini kaydeden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Yaşanan talihsizlik üzüntü verdi. TARSİM'den sigortalı olanlar zarar tespitlerini yaptırsınlar.” dedi.
Elbistan bölgesi 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan gece ciddi oranda bir sıcaklık düşüşü yaşadı. Tüm bölgeyi etkisi altına alan sert rüzgarlarla birlikte hava sıcaklığı eksi dereceleri gördü. Yüksek kesimlerde eksi 12 dereceye kadar düşen sıcaklık, erken açan kayısı ağaçlarını don vurmasına neden oldu. Kayısı üreticisinin büyük şok yaşamasına neden olan don olayı için Elbistan Ziraat Odası Başkanlığı'nda basın toplantısı düzenleyen Başkan Mehmet Ali Bulut, bölge kayısı üretimi adına son yılların en şanssız dönemini bir kez daha yaşadıklarını dile getirdi. Başkan Bulut, yaptığı toplantıda şunları söyledi: “Ne yazık ki bu yıl da kayısı üretiminde daha büyük şanssızlık yaşadık. 29 Mart'ı 30 Mart'a bağlayan gece bölgemizde şiddetli bir don olayı yaşandı. Kış aylarımızın da ılıman geçmesi neticesinde meyve ağaçlarında çiçeklenme erken oluştu. Şu anda bu kayısı ağaçlarının 20 Mart'ta değil de en erken 15 Nisan'da çiçek açması gerekirdi. Daha önceki yıllara göre bu yıl daha erken olarak 20 Mart'ta çiçek açmaya başlayan kayısı bahçeleri, tam çiçek zamanında bu şiddetli don olayından dolayı büyük zarar gördü. Bembeyaz çiçeklerle kaplı olan ağaçlarda tek bir çiçek bile kalmadı. Elbistan'da bir milyon 200 bin kök kayısı ağacı mevcut. Bunun maddi geliri bizim hesaplamalarımıza göre 40-50 bin ton yaş meyve, 10 bin ton kuru meyveye tekabül eder. Bu rekoltenin ekonomik değeri de 40 milyon TL'yi bulduğu için çiftçimizin zararı büyük. Tabii bu milli bir servet. Kayısı ihracat ürünü. Elbistan'ımızın belli bir bölgesinde kayısı yetiştiriliyor. Bu bölgedeki insanlarımızın 40 milyon TL bir zararı oldu. Kayısı ağaçlarında yüzde 100 bir zarar var. 10 köyde incelemeler yaptık. Tüm bahçelerde durum aynı. Yemek için bile bir tane sağlam kalmış kayısı bulamadım. Böyle bir sene yaşadık. Bölge çiftçimize büyük geçmiş olsun. Büyük üzüntü içindeyiz. Elden gelen bir şey yok.”
Tek tesellinin sigortalı olan üreticilerin bir an önce tespit yaptırarak zararlarının karşılanmasını sağlaması olduğunu kaydeden Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, “Sigorta yaptıran arkadaşlarımız derhal TARSİM'e müracaat etmeli. Sigorta yaptırmayan arkadaşlarımız hiçbir şekilde faydalanamaz. Çünkü sigorta haricinde tüm mal varlığının yüzde 40'ı zarar görürse hububat ve diğer gelirler dahil olmak üzere bu durumda sadece Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası'na olan borçları erteleniyor. Başka bir destek yok. Ama geçen seneler Malatya'da özel bir uygulama yapıldı. Biz oraya Elbistan'ı da dahil ettirmiştik. Orada dekar başı ya da ağaç başı gibi bir yardım alındı. Bu sene Malatya'da da çok büyük zarar var. Orada da yüzde 80 gibi bir hasar oluştu. Orada bu yıl da özel bir uygulama olursa biz de Elbistan'ı tekrar dahil etmeye çalışacağız. Ama özel bir uygulama olmazsa bu zarardan çok bir faydamız olmayacak. Sigorta yaptıranlar raporlarına göre parasını alacak. Sigorta yaptırmayan çiftçimiz maalesef mağdur olacak.” değerlendirmesini yaptı.
Kıraç arazilerdeki hububat ekili alanlarda da yüzde 20 kuraklık zararı olduğunu hatırlatan Başkan Bulut, “Bilindiği gibi kayısının dışında kırsal bölgelerimizde zaten bu yıl hububatta yüzde 20'ye yakın bir oranda çimlenme olmadı. Şu anda zaten kırsal kesimde yüzde 20 zarar yazdan başladı. Bundan sonraki yağışlar ne olur ne olmaz. Olsa bile geçen seneki rekolteyi yakalayamaz ve verim olmaz. Allah hayırlısını getirsin. Bu sene böyle bir durum yaşıyoruz. Allah başka afetlerden korusun.” ifadelerini kullandı. Başkan Bulut, 30 Mart 2014'te yapılan yerel seçimler sonrasında seçimi kazanan belediye başkanlarına ve muhtarlara hayırlı olması temennisinde bulundu.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim