• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

1 metrekareye 1 daire isteniyor!

1 metrekareye 1 daire isteniyor!
Fikirtepe’de çıkmaza giren kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması için yapılan zirvede inşaat firmaları, 1 metrekarelik arsaya sahip olanların bile daire talep ettiğini belirterek destek talep etti

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Fikirtepe’de çıkmaza giren kentsel dönüşüm sürecinin hızlandırılması için İstanbul’da inşaat firmaları ile zirve yaptı. Firmalar 1 metrekarelik arsaya sahip olanların bile daire talep ettiğini belirterek destek talep etti. Bakanlık ise uzlaşma sağlanamayan hak sahiplerinin listesini istedi .

İstanbul Fikirtepe’de çıkmaza giren kentsel dönüşüm sürecine bakanlık el koydu. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Müsteşar Mustafa Öztürk’ü bölgeye göndererek, taraflarla acil toplantı yapmasını istedi. Güllüce, “Sürece müdahil olalım. Vatandaşlar hak kaybına uğramasın ve bu iş bir an önce bitsin. Kepçeler girsin, vatandaş evine kavuşsun” mesajını verdi. İstanbul’da belediye ve firmalarla yapılan Fikirtepe zirvesinde, bölgedeki sürecin neden tıkandığı masaya yatırıldı. Bakanlık, firmalara, “Vatandaşın hakkını gözetin, projelerinizi hızlandırın, eksik evrakla gelmeyin ve şantiyelerinizde gerekli şartları yerine getirin” uyarısında bulundu.

TARAFLAR YENİDEN BİR ARAYA GELMELİ
Bölge halkıyla yüzde 83 oranında uzlaşmaya varıldığını kaydeden şirketler bazı vatandaşlarla sorun yaşandığını belirtti. Sadece 1 metrekare ya da 0.7 metrekarelik alanı olanların bile daire talep ettiğini belirten şirketler bakanlıktan destek istedi. İnşaat şirketleri “Siz arkamızda olursanız, kararlı olduğunuzu anlarlar. Anlaşma süreci hızlanır” dedi. Bakanlık da bunun üzerine, uzlaşma sağlanamayan araziler ile hak sahibi vatandaşların listesini ve teklif bedellerini istedi. Bakanlık, taraflarla yeniden görüşülmesini istedi. Uzlaşma sağlanamazsa kamulaştırma yapılacak.

DÖNÜŞÜM ORANI YÜZDE 20’DE KALDI
Belediye ve firmalarla yapılan Fikirtepe zirvesinde, bölgedeki inşaatlardaki son durum ele alındı. Semtte toplam 61 adada kentsel dönüşüm yapılacak. 3 adada inşaat başlatıldı. 12 adada uygulama projelerinin sunulması ile önümüzdeki günlerde inşaata başlanacak. 22 adada inşaat öncesi çalışmaları yapılıyor. Buna göre, bölgedeki dönüşüm alanının yüzde 20’sinde süreç başlatılırken, hazırlık aşamasındaki adaların da başlamasıyla yüzde 70’lik dönüşüm oranına ulaşılacak.

YIKIM ERTELENMİŞTİ
Fikirtepe’deki kentsel dönüşüm alanlarına Suriyeli sığınmacılar yerleşmiş, 8 Temmuz’da planlanan yıkım bu nedenle ertelenmişti. Sığınmacıların Şanlıurfa’ya gönderilmesi planlanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim