• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

'1 Mayıs'ı, işvereni, Türkiye'yi normalleştirelim'

'1 Mayıs'ı, işvereni, Türkiye'yi normalleştirelim'
HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan, "Bize düşen görev, 1 Mayıs'ı, işvereni, Türkiye'yi normalleştirelim. Tüm bunları yapalım ki çalışma hayatının gerçek gündemini konuşalım" dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, "Bizim 1 Mayıs'ımız şölene dönüşüyor, halaylarla, oyunlarla kutlanıyor. Bizim etkinliklerimize iş verenlerimiz de geliyor. Meydanda güvenlik görevlilerine karanfiller dağıtıyoruz" dedi.

Arslan, Mevlana Kültür Merkezi'ndeki Konya İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı'nda (KONİF), fuarın model olması gerektiğini söyledi.

KONİF'in bu yıl 2'ncisinin düzenlediğini anımsatan Arslan, işçi ve işverenin bir arada bulunduğu platformların yaygınlaşması gerektiğini vurguladı.

Arslan, son yıllarda Türkiye'deki işsizlik oranlarının düşmesinin çok önemli olduğuna dikkati çekerek, "Çünkü piyasada işçi arzı biraz daha aşağı düşüyor. İşçiler bu sefer iş tercihi yapacak, her işi kabul etmeyecek. Şimdi olduğu gibi işçiler 'her işte çalışmam' diyor. İşverenler de işçi bulamıyor. Neden? Normal standart ücretlerden dolayı, asgari ücret artı yemek veya yol parası. Bunun gibi şartlarda işçiler artık çalışmak istemiyor" diye konuştu.

"İşveren, işçi bulmakta zorlanıyor"

Türkiye'nin 30 yıl öncesinde Avrupa'nın iş gücüne önemli oranda katkı sağladığını vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

"Yakınlarımız, akrabalarımız İsviçre'ye gittiklerinde ilk önce çiftliklerde çalışmışlardı. Çünkü İsviçreliler çiftliklerde çalışmıyordu. Bugün Türkiye, batının 1960'lı yıllarda yaşadığı süreci yaşamaya başladı. Köylere gittiğinizde artık çalışacak insan bulamıyorsunuz. Bazen televizyonlarda görüyoruz, çoban bile bulunamıyor. Maaş veriliyor, sigorta yapılıyor ama sürüye çoban bulunamıyor. Türkiye'de işçilerin sanayide çalışmak istememesi gibi her çoban da her ücrete çalışmıyor, tercih yapıyor. Önceden öyle değildi. Bu, olumlu bir gelişmedir." 

"1 Mayıs'ı şölen havasında kutladık"

Arslan, 1 Mayıs'ı Kayseri'de onbinlerce işçinin birlik, beraberlik ve kardeşlik duygusu içinde kutladığını dile getirdi.

"Bizim 1 Mayıs'ımız şölene dönüşüyor, halaylarla, oyunlarla kutlanıyor. Bizim etkinliklerimize iş verenlerimiz de geliyor. Meydanda güvenlik görevlilerine karanfiller dağıtıyoruz" diyen Arslan, şöyle devam etti:

"Tüm bunlara rağmen medya, Taksim'deki bir avuç işçi bile olmayan, hayatlarında bir gün bile tezgahlarının başında durmamış marjinal grupların kötü görüntülerini izletiyor. Bu, Türkiye'ye haksızlık. Kayseri gibi modellerin Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. İstanbul'da kendi örgütlerini ve isimlerini kamuoyuna duyurabilmek için mücadele eden yüzlerce marjinal örgüt var. Hayatlarını 1 Mayıs'a adamışlar. Taksim'de  kendilerine alan oluşturmaya çalışıyorlar. Onun için 1 yıl süreyle inşaat demirlerini kesip bilye yapıyorlar. Sapan hazırlığı, molotoflar... O gün kendilerine alan açmak için bunları yapıyorlar. Esas DİSK'i ve KESK'i zorlayan örgütler onlar. 'Orada olacaksınız' diyorlar, baskı yapıyorlar. Bize düşen görev, 1 Mayıs'ı, işvereni, Türkiye'yi normalleştirelim. Tüm bunları yapalım ki çalışma hayatının gerçek gündemini konuşalım."

Arslan daha sonra fuar alanında kurulan stantları gezdi, yetkililerden bilgi aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim