• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

1.3 milyonu aşkın Bağ-Kur’luya prim müjdesi !

1.3 milyonu aşkın Bağ-Kur’luya prim müjdesi !
Torba Yasa'ya eklenecek madde ile prim borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan Bağ-Kur'luların prim borcu dondurulacak.

Ekonominin belkemiğini oluşturan esnafa borç ödeme kolaylığı getiriliyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşmeleri devam eden Torba Yasa tasarısında 1.3 milyonu aşkın Bağ-Kur’lu esnafı yakından ilgilendiren düzenleme yapılacak.

PRİM BORÇLARI DA SİGORTALILIK SÜRELERİ DE DONDURULACAK

Geçmiş yıllardan kalan prim borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamayan ve emekliliği hak ettiği halde emekli olamayan Bağ-Kur’luların prim borçları da sigortalılık süreleri de dondurulacak. Torba Yasa tasarısının alt komisyon görüşmelerinde dondurma ikramı sırasında gündeme gelen ve daha sonra üst komisyonda da ele alınan düzenleme Torba Yasa tasarısına Genel Kurul’da eklenecek.

ANAPARAYI ÖDEYECEK

Öngörülen düzenleme uyarınca 12 aydan fazla borcu bulunan Bağ-Kur’lulara bir süre tanınarak anapara borçlarını ödemeleri istenecek. Borcunu ödeyemeyenlerin borçlu oldukları döneme ilişkin sigortalılık süreleri dondurulacak ve borçları da yok sayılacak. İleride ellerine para geçtiğinde, hesaplanacak borçlarını kısmen veya tamamen ödeyerek yeniden sigortalılık sürelerini canlandırabilecekler. Sayıları 1.3 milyonu aşan Bağ-Kur’luların borçlarının 16.6 milyarı anapara olmak üzere 23.1 milyar lira olduğu bildirildi.

SAĞLIK HİZMETİ YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu konuyu çok önemsediğini, çünkü bu insanların geçmişten kalan ve ödeyemedikleri borçları nedeniyle sağlık hizmeti alamadıkları için büyük bir mağduriyet yaşadıklarını belirtti. Çelik, Genel Kurul’daki görüşmeler sırasında bu konuyla ilgili düzenleme yapacaklarını söyledi.

EMEKLİ OLABİLECEKLER

Bir süre esnaflık yaptıktan sonra işi bırakan ve daha sonra işçi statüsünde çalışarak prim gün sayısını yükseltmek suretiyle emekli olmaya hak kazanan çok sayıda kişinin de geçmişten kalan Bağ-Kur prim borçları nedeniyle emekli olamadıkları bildirildi. Borçların dondurulmasıyla bu durumdaki kişilerin emekliliklerinin önünde bir engel kalmayacak.

TOPLAM BORÇ 23 MILYARI BULDU

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) verilerine göre, getirilecek düzenleme, kuruma 12 ay ve daha uzun süredir faiziyle birlikte toplam 23 milyar lira borçları bulunan 1 milyon 346 bin 108 Bağ-Kur’luyu ilgilendiriyor. SGK verilerine göre esnafın toplam borcunun ana parası ise 16 milyar 600 milyon TL civarında.

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim